Bătaie de joc la adresa strămutaților din Ocnele Mari! Familia Ciripelu din Copăcelu, de nouă ani fără acte la case


• Gheorghe Ciripelu: „Dacă mor mâine, casa îmi este luată. Nu va rămâne copiilor”
• două întrebări pentru autoritățile locale: 1. De ce plătesc strămutații impozite la Ocne când nu mai au case? 2. Cum de-i lasă așa Primăria Râmnicului, să stea fără să achite taxe pentru casele de la Copăcelu?

De norocul de a avea acte la casele date după strămutare se pare că s-au bucurat doar primii sinistrați din Ocnele Mari, cei mutați în 2001. După aceea, toți au fost lăsați în voia sorții. Promisiuni peste promisiuni, bani dați pentru utilități: apă, canalizare, lumină, chiar dacă, în mod normal, totul trebuia achitat de către cei care s-au ocupat cu strămutarea, cu construirea noilor case. Cum să mai pui oamenii să plătească racordarea la utilități când la Ocne aveau totul asigurat? Familia Ciripelu a fost strămutată în anul 2007, dându-i pe terenul de la Copăcelu ce a avut și la Ocne, respectiv două locuințe: o casă cu patru camere și alta cu două camere. Totul bun până aici. Li s-a făcut act de comodat, li s-a promis că-n anul următor vor avea și acte la case, dar, de la an la an, li s-a prelungit comodatul, iar din 2011 actul a fost făcut pe perioada nedeterminată.
„Prima dată, n-am fost de acord cu strămutarea. Alții au primit miliarde de lei deși nu aveau cine știe ce gospodării, iar mie îmi spuneau că-mi vor da o sumă modică. Am acceptat să mă mut în 2007, când, la Copăcelu, mi s-au făcut două locuințe, exact așa cum aveam și la Ocne. Eu locuiesc într-o casă, fata mea în alta, dar nu avem nici acum, după nouă ani, acte. Tot se tergiversează problema; ba că s-a schimbat Guvernul, ba că se așteaptă bani, ba că trebuie să plătim și noi. Ce să plătesc când eu aveam acte pe casele de la Ocne? Am plătit racordarea la apă, iluminatul, deși și aceste utilități trebuiau asigurate. S-au făcut sesizări la Guvern, la prefect, chiar și la parlamentari. Nimic. În luna august 2015, prefectul, primarul Petre Iordache, politicieni, Conversmin și miniștrii Economiei și-au dat întâlnire la Vâlcea. Ni s-a promis că-n octombrie 2015 vom avea acte la case. Din nou, am fost duși cu zăhărelul. Dacă mor mâine, îmi iau ăștia casele. Nu le rămâne nimic copiilor” a declarat, pentru ziarul nostru, Gheorghe Ciripelu.

Plătesc impozite pe case ce nu mai sunt!

Potrivit declarației lui Gheorghe Ciripelu, omul plătește de ani buni impozit la Primăria Ocnele Mari, ceea ce nu i se pare normal, odată ce nu mai poate fi vorba despre un imobil pe care să-l dețină în stațiune. „Plătesc taxe, impozite la Ocne pentru case ce nu mai există. Nu mi se pare normal. Am fost sunat de la Primăria din Ocne să merg să achit impozitul până-n martie, astfel putând beneficia și de acea reducere de 10%. Mi s-a mai spus că dacă nu plătesc taxele, mi se va opri pensia. Așa ceva nu e corect. Cei de la București, mă refer la miniștri, când au auzit că am plătit ani buni impozitul, au spus că am plătit degeaba”, a precizat Ciripelu.

Edilul Iordache: „Problema-i pe cale să se rezolve”

iordache_petre1

Vineri, 5 februarie, la ora 9.00, primarul Ocnelor Mari, Petre Iordache, s-a întâlnit cu prefectul județului, Dumitru Nicu Cornoiu, deplasându-se în cartierul Căzănești. Au fost reluate discuțiile purtate și-n urmă cu câteva zile, tot legate de actele de proprietate ale strămutaților.
„Am convingerea că până la finele lunii februarie, problemele se vor clarifica. Am stabilit cu domnul prefect ca la sediul Prefecturii să ne întâlnim cu factorii decisivi din ministere și administrația locală pentru a rezolva această problemă. Din punctul meu de vedere, problema-i pe cale să se rezolve”, a declarat edilul Iordache.

Ex-deputatul Răban: „Cum se descurcă Ocnele Mari fără votanți?” . „Cum se descurcă Primăria Râmnicului fără voturi?”

În 1995, fostul deputat de atunci, Grigore Răban, ridica problema în Parlament, dar, după cum însuși susține, s-a cam făcut bășcălie pe temă. Redăm mai jos întrebarea adresată de fostul deputat, actualmente președintele CARP Râmnicu Vâlcea, Grigore Răban, către Guvernul de atunci, dar și răspunsul primit: „După studiile geo-morfologice efectuate la Exploatarea Minieră de la Ocnele Mari rezultă că 56 de familii necesită a fi strămutat. În acest sens, pe baza unor rapoarte, Regia Autonomă a Sării a acceptat să construiască un bloc cu 11 apartamente, în anul trecut, și altul tot pentru atâtea familii în acest an. Numai că primul nu a depășit faza structurilor de rezistență, iar despre cel de-al doilea nici nu mai este vorba. S-a propus ca soluție de compromis mărirea cu încă șase apartamente la primul bloc. Conducerea Exploatării Minieră justifică prin lipsa fondurilor întârzierea finalizării primului bloc de locuințe. Nimeni nu poate ști dacă și când se va produce o scufundare a caselor unde locuiesc cele 56 de familii din satul Țeica. Trebuie, însă, să fim prevăzători și atâta vreme cât studiile efectuate au condus la necesitatea strămutării celor 56 de familii, această acțiune trebuie finalizată cât mai repede posibil. Întrebările mele:

  1. De ce Guvernul a pasat această situație deosebită la Regia Autonomă a Sării care, probabil, nu are fondurile necesare pentru construirea unor locuințe pentru toate cele 56 de familii, fără a se mai implica apoi în rezolvarea problemei?
  2. Are Guvernul în vedere o analiză detaliată pentru a evita o asemenea stare de lucru și pentru câmpurile de exploatare a sării care afectează satele Goruniș și Lunca, componente ale orașului Ocnele Mari?
  3. Cine își asumă răspunderea amânării strămutării familiei afectate de Exploatarea Sării la Ocnele Mari?”

Răspunsul Guvernului:

„Necesitatea strămutării a 56 de familii din satele Țeica, Goruniș și Lunca nu rezultă din studiile geo-morfologice efectuate la Exploatarea Minieră Rm. Vâlcea. Această solicitare a fost făcută de Primăria Ocnele Mari și CJ Vâlcea pe baza unor evaluări și interpretări proprii  și nu potrivit concluziilor studiilor întocmite de institutele de specialitate….S-a concluzionat că numărul gospodăriilor afectate de Exploatarea Minieră este de 22 și nu 56, aceasta având la bază situația reală a terenurilor afectate de exploatarea zăcământului de sare din Ocnele Mari, prezentată într-un studiu de specialitate întocmit de Institutul de Cercetări și  Proiectări Miniere (IPCM) din Cluj-Napoca (studiul de stabilitate de ansamblu a golurilor de dizolvare aferente câmpurilor de sonde I, II și III). Potrivit acestui studiu, în zona I de periculozitate, situată deasupra bazinului etanș de saramură saturată format prin procesul de dizolvare a sterii în perioada 1963-1992 nu s-au înregistrat scufundări semnificative ale terenului și aici nu sunt amplasate locuințe. În zonele II și III de periculozitate sunt amplasate 22 de gospodării din satul Țeica, principala cauză a deteriorării acestora fiind alunecările de teren care caracterizează zona Colinară vâlcea – Gorj. Încă, întrucât acestea se află în perimetrul de influență a exploatării sării, RAS București a aprobat construirea unui bloc de locuințe pentru strămutarea celor 22 de familii. Lucrările de edificare a acestui bloc se află în curs de desfășurare, termenul de finalizare …fiind 31 august 1996. …Celelalte 34 de gospodării nu sunt amplasate în perimetrul de influență a activității miniere și pericolul de avariere a clădirilor provine exclusiv din alunecările de teren. Aceste alunecări care au cuprins toată zona colinară Vâlcea – Gorj sunt principala cauză a deteriorării caselor….Domnule deputat, vă asigurăm că unitățile din structura Ministerului Industriilor cunosc reglementările privind protejarea zonelor în care își desfășoară activitățile și depun eforturi pentru respectarea acestora”. Tot Răban se întreabă acum: „Cum se descurcă Ocnele Mari fără votanți? ” și „Cum se descurcă Primăria Râmnicului fără voturi?”

Până când oamenii n-au protestat, nu s-a făcut nimic. Să vedem dacă, anul acesta,an electoral, se schimbă ceva.