Bani pentru apicultori prin PNDR


După cum vă informam și în edițiile anterioare, de la sfârșitul lunii martie au fost deschise două submăsuri din PNDR 2014-2020, 4.1 „Inves­tiții în ferme” și 6.1 ,,Instalarea tinerilor fermieri’’, prin care apicultorii pot obține fonduri europene nerambursabile. Tre­buie menționat că ,în cadrul submăsurii 4.1 ,,Investiții în exploatații agricole’’, un apicul­tor poate obține finanțare dacă se încadrează la categoria fermă de familie, conform Ghidului Solicitantului, definită astfel: ,,Exploatația agricolă apar­ținând întreprinderii fami­liale sau persoanei juridice ai cărei asociați sunt exclusiv membri ai aceleiași familii. Dimensiunea economică a fermei de familie este cuprinsă între 8.000 – 250.000 SO. Prin membrii aceleiași familii se înțelege soțul/soția și rudele până la gradul III inclusiv (conform OUG 43/2013, privind unele măsuri pentru dezvolta­rea și susținerea fermelor de familie și facilitarea accesului la finanțare al fermierilor cu com­pletările și modificările ulterioa­re)”. Totodată, pentru ca solici­tan­tul să se încadreze în cate­goria beneficiarilor eligibili, in­vestiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o di­mensiune economică de minim 8.000 SO (valoarea producției standard). Dacă este vorba de o activitate complet nouă, res­pectiv înființarea unei exploa­tații agricole, dimensiunea eco­nomică va fi cea rezultată ca urmare a realizării investiției, așa cum este prevăzută în documentația tehnico-finan­ciară, de minim 8.000 SO. „În cazul exploatațiilor agricole care prevăd în cadrul proiec­tului modernizarea acesteia, dimensiunea se va calcula pe baza înregistrărilor de la APIA/ANSVSA/registrul agricol, din anul anterior depunerii Cererii de Finanţare, însă va­loa­rea minimă a dimensiunii eco­nomice va fi tot de 8.000 SO. În ambele cazuri, valoarea mi­nimă de 8.000 SO reprezintă echi­valentul a 153 familii de al­bine (conform Listei Coefici­en­ților de Producție Standard SO2010)”, mai precizează co­mu­nicatul oficial de presă al AFIR.
În cadrul submăsurii 6.1 ,,Instalarea tinerilor fermieri’’, un apicultor poate obține fi­nan­țare nerambursabilă dacă se încadrează în definiția tânărului fermier, conform Ghidului Soli­ci­­tantului, specific acestei sub­măsuri. „Conform art. 2 din R(UE) nr. 1305/ 2013, (1) «tâ­năr fermier» înseamnă o per­soană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care deține competen­țele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploa­tație agricolă ca șef al respec­tivei exploatații”, mai preci­zează AFIR.
Așadar, o persoană intere­sată să dezvolte un proiect de investiție în domeniul apicol poate obține până la 50.000 de euro dacă valoarea exploatației agricole este de minim 30.000 SO, mai precis, această valoa­re însemnând 574 familii de albine. În cazul în care acesta nu atinge valoarea dimensiunii economice de 30.000 SO, pen­tru că nu deține numărul nece­sar de familii de albine, mai există varianta de a obține fi­nan­țare în valoarea totală ne­ram­bursabilă de 40.000 de euro, valoarea minimă a exploa­­­tației agricole va fi de 12.000 SO, respectiv 230 familii de albine.