Bănacu îl avertizează public pe șeful Cîlea: „Reparați DJ 646E sau blocăm Drumul Național către Târgu Jiu!”


După ce a reușit lovitura anului în materie de creare de locuri de muncă aducând un investitor care va pune în circulație 300 de joburi, social-democratul din fruntea administrației Bărbătești dezvăluie problemele pe care le-a avut de trecut pentru acest moment. Edilul comunei dezvăluie cât de aproape a fost să piardă această investiție de circa o sută de mii de euro și de „surprizele” pe care i le pregătește președintelui Cîlea:

 

Domnule primar, e loc de felicitări pentru această reușită venită de nicăieri…

Da, este Vestea, cu „V” mare pe care o așteptam de circa jumătate de an. Au fost tot felul de discuții, mi-am ținut cu greu gura, și din superstiție, și de frică să nu mă fac de râs. Dacă e să fiu sincer până la capăt, vă pot spune, că, nici acum, nu prea-mi vine să cred că vom putea pune pe picioare această super-investiție și vom putea da oamenilor câteva sute de locuri de muncă. 

Cum s-a întâmplat să intrați în această afacere?

După două mandate în care am mizat pe probleme de administrație, îmi propusesem și o astfel de tactică. Aveam în vedere și crearea de locuri de muncă. Dacă reușeam 10,20 poate 30 mă pu­team declara foarte mulțumit. Din câteva contacte, am luat legătura cu această firmă care, vineri seara, și-a trimis mai mulți reprezentanți la noi în comună ca să vadă concret și despre ce localuri este vorba și cu ce oameni au de-a face. Am luat la pas toate localurile cerute de dumnealor și am ajuns la fosta grădiniță Bărbătești. Ni s-a cerut conec­tarea la curent electric 380 și câteva retușuri la sediu. Evident, că ne-am pus în mișcare atunci când am auzit ce planuri au…

Chiar, ce planuri exacte au pentru această comună?

În prima fază, până la 1 iulie, trebuie să ne mișcăm în mare viteză ca să aducem 30-50 oameni ca să pornim la Bărbătești. Le punem la dispoziție patru săli de lucru plus una de mese. La debu­tul lunii viitoare, vrem să tăiem panglica. Apoi, ca să ne demonstreze că sunt serioși, au și început să trimită din utilaje iar noi vom convoca o ședință de Consi­liu Local pentru a le aproba cererea de închiriere pentru următorii 25 de ani a spațiilor cerute. Vreau să menționez că atelierul de croitorie va fi la Bârzești, pen­tru ca autocamioanele să poată ajun­ge și să aibă loc de întors. Pe parcursul primelor luni, ținta este de 300 de oa­meni, iar dacă noi, ca administrație, vom ține pasul și le vom racorda toate spațiile la curent electric 380, ne-au spus că pot ajunge și la 700 de locuri de muncă! În plus, ne-au cerut și un spațiu pentru ridicarea ulterioară a unei hale proprii.

Care e reacția după ce s-a răspândit vestea?

Au înnebunit, efectiv, telefoanele. Este cea mai bună veste pe care o poți da unui om în astfel de timpuri grele,în care Vâlcea se duce spre nicăieri și investitorii ne ocolesc iar locurile de muncă dispar în fiecare zi.

Ceva felicitări de la șefi pentru această izbândă?

Nu sunt printre cei care trăiesc pentru a fi mângâiați pe creștet de către șefi. Eu îmi văd de treabă, dacă și alții s-ar ține de treaba lor și ar pune umărul la crearea de locuri de muncă, am fi și noi altundeva cu Vâlcea asta. Așa, din păcate, numai cu hau-hau nu merge. Nu mai merge! Uite, îți vine un investitor de acest gen, o șansă imensă, ca să nu-i zic direct „pleașcă”, tu-l iei și-l plimbi pe la tine prin comună ca să-şi rupă gâtul pe drumurile astea?! O rușine imensă, ce mai! Mă întrebau oamenii: ce-i cu drumul acesta, domn’ primar?! Adică aveți toate ulițele și drumurile comunale asfaltate și puse la punct și pe DJ 646E își rupi și mașina și gâtul de ce gropi sunt cu sutele…Am lăsat capul plecat de rușine, dar am jurat că e ultima dată! Sunt de zece ani primar, cred că am demonstrat ceva atât pentru oameni cât și pentru partid, nu mai accept să fiu luat de prost la infinit. M-am resemnat cu gândul că , la toamnă, de ziua comunei și de inaugurarea bazei sportive, probabil, mă voi face de râs cu acest drum județean, dar gata! Ori acest drum va fi declasat și declarat comunal ca să-l pot prinde într-un proiect ceva, să-l fac unul decent, cu rigole și cum cere la manual, ori Consiliul Județean ia măsurile care se impun și se ocupă de drumul său. Nu vreau să pornim această investiție deosebit de importantă și transportul oamenilor să se facă pe drumul de doi lei pe care-l am acum pe raza comunei și pentru care sunt înjurat fără nici o vină. Deci, ori reparat de cine răspunde direct de el, ori declasat și mă ocup eu. Dacă nici una dintre aceste variante nu este acceptată de la județ, și iar suntem luați de proști, promit solemn că, împreună cu 150-200 de oameni din comună vom trece la blocarea drumului național 67 către Târgu Jiu, în semn de protest!