Băile Govora – promovată la Festivalul „Sighişoara Medievală”


Aşa cum ne-a obişnuit în ultimul timp, administraţia locală din frumoasa staţiune vâlceană Băile Govora, în frunte cu edilul-şef Mihai Mateescu, continuă să facă tot ce îi stă în putinţă pentru ca staţiunea să fie promovată şi să-şi recapete importanţa de altădată. Pentru a promova localitatea pe care o păstoreşte, la nivel naţional nu numai pe plan local, primarul Mihai Mateescu, împreună cu echipa sa, a participat la Festivalul „Sighişoara Medievală”.

În legătură cu această participare la festival, edilul-şef a declarat: „Un astfel de eveniment, care a adunat pe parcursul celor 3 zile de manifestări cultural-artistice circa 30.000 de turişti, a constituit o soluţie de promovare a potenţialului turistic al staţiunii noastre, în cadrul proiectului „Dezvoltarea şi consolidarea turismului din oraşul Băile Govora prin promovarea potenţialului turistic local”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.3. Prin generozitatea Primăriei Municipiului Sighişoara şi a Asociaţiei Turistice Sighişoara, cărora le mulţumim pe această cale pentru tot sprijinul acordat echipei de promovare, formată din subsemnatul, Bogdan Dumitrică – viceprimarul oraşului Băile Govora şi Mihai Mecu – consilier proiecte şi programe la Primaria oraşului Băile Govora, ne-a fost pus la dispoziţie un spaţiu pentru amenajarea unui stand chiar în cetatea medievală, lângă frumoasa clădire a Primăriei Municipiului Sighişoara. Impactul acestei activităţi de promovare a fost unul pe măsura evenimentului, aşa cum de altfel avea să afirme şi mulţimea de turişti care ne-au vizitat standul şi au apreciat efortul întreprins de noi. Am avut bucuria să regăsim printre turiştii interesaţi de staţiunea Băile Govora clienţi mai vechi ai acesteia, dar care au rămas profund impresionaţi de schimbările din ultimii ani din localitatea noastră, graţie materialelor de promovare şi publicitate outdoor expuse în cadrul standului. Plăcut surprinşi şi interesaţi, în acelaşi timp, au fost şi grupurile de turişti din Ungaria, Polonia, Spania şi Italia, care, rând pe rând, ne-au solicitat informaţii cu privire la potenţialul turistic oferit de staţiunea Băile Govora, rămânând fascinaţi de materialele de promovare şi de obiectele promoţionale pe care le-au primit, ca să le aducă aminte că undeva, în România, se află o oază de linişte şi sănătate numită Băile Govora.

Echipa de implementare a proiectului a crezut în această combinaţie de tradiţii medievale cu tradiţia balneară şi rezultatul a fost o reţetă de succes pentru promovarea staţiunii Băile Govora aşa cum de altfel au remarcat şi reprezentanţii media prezenţi la eveniment”.

Sighişoara, locul de naştere al lui Vlad Ţepeş, a devenit punctul principal de atracţie din inima României în perioada 26-28 iulie 2013, cu prilejul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului „Sighişoara Medievală”, organizat de Primaria Municipiului Sighişoara şi Asociaţia Turistică Sighişoara. Tema aleasă de organizatori pentru ediţia din acest an a fost „Vlad Cavalerul Dreptăţii” între Mit şi Istorie sub marile simboluri ale lui Vlad Cavalerul Dreptăţii şi Dracula Spirit neîmpăcat. Tema vine ca o urmare firească a celor trei ediţii anterioare: 2010 – „Întoarcerea Cavalerilor” o temă de succes şi un festival care a marcat o cotitură în modul de exprimare, în sensul că organizatorii au renunţat la aspectul „de scenă” şi au realizat un festival interactiv cu spectacole în întreaga Cetate Medievală pe durata a trei zile. A urmat apoi, în 2011, un festival de cinci zile, după aceeaşi „reţetă” cu tema „Merlin  – vrăjitorul lumii medievale”, în care a avut loc premiera spectacolului „MERLIN”, primul de acest fel transmis online, iar în 2012 „IOANA D’ARC – 600 de ani de luptă şi credinţa”, tema aleasă ca urmare a împlinirii a 600 de ani de la naşterea acestui simbol medieval European.

Anul acesta, vedeta evenimentului a fost Vlad Ţepeş, organizatorii propunându-şi şi reuşind să aducă în faţa publicului iubitor de medieval un personaj românesc. S-a pornit de la ideea că Vlad Dracul, fost domnitor al Ţării Româneşti (1436-1442 şi 1443-1447) s-a stabilit la Sighişoara între anii 1431-1435. În Cetatea Sighişoarei s-a născut, în 1431, cel de-al doilea fiu al său, Vlad Ţepeş, cel care a fost denumit şi Vlad Dracula şi, care, ulterior, a devenit, prin romanul de mare succes al scriitorului Bram Stoker, contele Dracula. Vlad Ţepeş, cunoscut ca unul din cele mai controversate personaje ale lumii medievale româneşti, a poposit între 26-28 iulie la Sighişoara şi, alături de cavalerii ordinelor medievale, de cântăreţi, dansatori, actori, toboşarul şi garda Cetăţii Sighişoara, a făcut ca medievalul românesc să prindă viaţă.

Promovare şi la Târgul Meşterilor Populari, cu prilejul Zilei Imnului Naţional

De asemenea, administraţia govoreană a participat duminică, 28 iulie 2013, cu prilejul Zilei Imnului Naţional, la Târgului Meşterilor Populari din Parcul Zăvoi – Rm. Vâlcea, unde a continuat campania de promovare a potenţialului turistic al staţiunii balneare Băile Govora, în cadrul aceluiaşi proiect amintit mai sus. Prin generozitatea Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, i-a fost pus la dispoziţie un spaţiu pentru amenajarea unui stand chiar lângă monumentul istoric din Parcul Zăvoi, unde, la 29 iulie 1848, s-a intonat pentru prima data cântecul „Deşteaptă-te, române!”, compus de Anton Pann, pe versurile poeziei „Un răsunet” de Andrei Mureşanu, la ceremonialul organizat pentru cinstirea victoriei revoluţiei şi sfinţirea stindardelor libertăţii naţionale. În acelaşi spaţiu a fost organizat şi Târgul Meşterilor Populari, la care au participat artizani din judeţ, dar şi din ţară. Interesul manifestat atât pentru materialele de promovare, dar şi pentru staţiunea Băile Govora a fost unul mare, mărturie fiind numărul ridicat de turişti care au vizitat standul expoziţional. Autorităţile locale din Băile Govora mulţumesc, pe această cale, Primăriei Râmnicului, pentru tot sprijinul necesar acordat echipei de promovare, formată din Liviu Răduț-Fota – inspector la Primăria orașului Băile Govora și Mihaela Răduț-Fota – consilier și responsabil financiar al proiectului de la Primăria orașului Băile Govora.

Atât evenimentul de la Sighișoara, cât și cel de la Râmnicu Vâlcea au constituit o oportunitate excelentă pentru promovarea potențialului turistic al stațiunii balneare Băile Govora prin numărul mare de turiști care și-au manifestat interesul de a vizita stațiunea.