„Avem peste 9.700 de vâlceni «fără identitate»”


Ilie_Ciontu• declară comisar șef Ilie Ciontu, Direcția Județeană de Evidență a Populației
 

Anul 2013 a adus și bune și mai puțin bune în ograda Direcției Județene de Evidență a Populației Vâlcea. Dacă ar fi să vorbim de realizări, am puncta drumurile făcute de angajații instituției și faptul că foarte mulți vâlceni au intrat în legalitate. Adică, au cărți de identitate. Dar mai multe amănunte ne sunt oferite chiar de șeful instituției, comisar Ilie Ciontu.

– Domnule comisar șef, câte persoane se află, în prezent, în ilegalitate și care mai este populația județului?

La data de 1 noiembrie, populația Vâlcii era de 407.800 de persoane. Cât despre cei cărora fie le-au expirat cărțile de identitate, fie nu și-au făcut niciodată buletin, putem spune că sunt 9.776. Din aceștia, 4.423 provin din anii anteriori, iar restul sunt cei actuali. Cât despre minori, pentru că și aici sunt probleme, avem înregistrați 1.108. Aceștia fie au 14 ani și nu au buletine, fie au trecut de această vârstă și au rămas tot fără identitate, cum se spune.

– Acțiuni peste acțiuni pentru punerea în legalitate. Care au fost ultimele?

Săptămâna aceasta, angajații instituției au răspuns solicitărilor din teren. În principiu, avem adrese din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea pentru a le reînnoi buletinele beneficia­rilor centrelor sociale. Sau, după caz, de a întocmi cărți de identitate celor ce au împlinit 14 ani. Și pot spune că am fost prin mai toate centrele de asistență socială din județ. Sunt beneficiari ce sunt rezolvați imediat, dar și asistați ce ne dau adevărate bătăi de cap, iar aici vorbesc de cei cu handicap, mulți dintre ei nici nu vorbesc și pentru a-i rezolva se ajunge în instanță și, implicit, la punerea în legalitate tardivă. Oricum, e foarte greu în aceste cazuri. E multă muncă, multe procedee de efectuat.

– Guvernul v-a dat munca peste cap anul acesta. Vorbesc de faptul că abia a fost implemen­tat programul informatic că s-a decis schimbarea acestuia. Cum stăm la nivel de județ cu acest program și care este opinia dumneavoastră despre modificarea adusă?

La nivelul județului, am reușit implementarea programului informatic în 34 din cele 89 de localități vâlcene. Cât despre noul sistem informatic, se va lucra pe baza națională, nu doar pe județ și acesta face referire la noua carte de identitate electronică, începând din martie 2014.

– Cum a fost, în mare, anul 2013 pentru Direcția Județeană de Evidență a Populației Vâlcea?

Din punct de vedere profesional a fost bine. Am avut și controlul de fond și nu s-au înregistrat nereguli.

– În încheiere, ce vă doriți pentru anul 2014?

Vreau un buget mai mare, în primul rând. Îmi doresc, dacă se poate, să achiziționez un fel de laborator, mai precis o modalitate de a ne deplasa cu camera mobilă cu toate dotările. Pe scurt, anul 2014 sper să fie un an mai bun din punct de vedere economic și profesional.