Avem documentul! Cum s-au împărţit sarcinile în Alianţa PSD – UNPR – PC


Zilele trecute, am intrat în posesia protocolului de constituire a Alianţei electorale PSD – UNPR – PC. Semnat de Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, documentul relevă stabileşte modul în care vor colabora cele trei formaţiuni în următoarea perioadă. La primul capitol, se prevedere: „Se constituie, la nivel naţional, Alianţa Electorală dintre Partidul Social Democrat (PSD), Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) şi Partidul Conservator (PC) numită în continuare ALIANŢA, pentru participarea la scrutinul organizat în anul 2014 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul Euro­pean. Alianţa este reprezentată legal astfel: din partea Partidului Social Democrat de către Victor Viorel Ponta în calitate de preşedinte, din partea Uniunii Naţionale pentru Progresul României de către Gabriel Oprea în calitate de preşedinte şi din partea Partidului Conservator de către Daniel Constantin în calitate de preşedinte. Sediul ALIANŢEI este în Bucureşti, sectorul 1, Şos. Kiseleff nr. 10. Semnul electoral al Alianţei va fi stabilit şi depus în conformitate cu prevederile legale. Deciziile ALIANŢEI sunt obligatorii pentru toţi membrii şi organizaţiile fiecărui partid. Eventualele contradicţii dintre partide se supun discuţiei Consiliului de Coordonare al Alianţei pentru a fi rezolvate amiabil”.

 

Susţin candidatura lui Martin Schulz

 

În ce priveşte obiectivele alianţei, acestea sunt stabilite la capitolul II: „Participarea împreună, în cadrul Alianţei, la scrutinul organizat în anul 2014 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Câştigarea unui număr cât mai mare de mandate la ale­gerile pentru Parlamentul European organizate în anul 2014. Europar­la­mentarii Alianţei Electorale PSD – UNPR – PC vor face parte din Gru­pul S&D din Parlamentul European şi vor desfăşura activităţi în cadrul acestuia pe toată durata mandatului. Susţinerea candidatului PES la Preşedinţia Comisiei Europene, în persoana domnului Martin Schulz. Susţinerea altor candidaturi ale PES la nivel european. Susţinerea strategiei de afirmare şi de apărare a intereselor României în structurile europene, promovarea politicii externe a României consacrată dez­voltării relaţiilor cu statele membre ale UE şi nu numai. Colaborarea, consultarea şi stabilirea acţiunilor comune în cadrul activităţilor din Parlamentul European, Parlamentul României, Guvernul României și la nivelul administrației publice locale”.

 

Procedura de desemnare a candidaţilor

 

Modalităţile de colaborare ale alianţei electorale sunt definite la capitolul III: „La nivel naţional se constituie Consiliul de Coordonare (C.C.) al ALIANŢEI compus din câte 3 membri, din partea fiecărui partid. Preşedinţii partidelor componente ale Alianţei sunt membrii de drept ai Consiliului de Coordonare. Organele de conducere naţionale ale celor trei partide îşi pot înlocui reprezentanţii în Consiliul de Coordonare, respectând art. 7.1. Consiliul de Coordonare este competent să hotărască asupra oricăror probleme legate de executarea prevederilor PROTOCOLULUI şi funcţionarea ALIANŢEI. Consiliul de Coordonare are următoarele atribuţii: Aprobă CALENDARUL COMUN de acţiune al Alianţei pentru campania electorală privind alegerea membrilor din România în Parlamentul European în anul 2014. Numeşte mandatarul/mandatarii financiar/i al/ai Alianţei la nivel naţional. Mediază conflictele dintre structurile judeţene ale partidelor membre ale Alianţei. Aprobă lista de candidaţi ai Alianţei la alegerile pentru Parlamentul European organizat în anul 2014 pe baza propunerilor fiecărui partid. Lista finală de candidaţi ai Alianței se depune la Biroul Electoral Central sub semnătura reprezentanţilor legali ai Alianţei Electorale. Soluţionează orice alte probleme legate de aplicarea prezentului protocol. În Consiliul de Coordonare, hotărârile se iau prin votul majorităţii simple a celor prezenţi. Consiliul de Coordonare se va întruni ori de câte ori este necesar. Pentru exercitarea atribuţiilor sale Consiliul de Coordonare emite hotărâri. Întrunirile Consiliului de Coordonare se pot desfăşura numai în prezenţa a cel puţin un reprezentant al fiecărui partid”.

Numărul de candidaţi şi ordinea pe lista de candidaţi ai fiecărui partid politic component vor fi stabilite în baza negocierilor politice. Părţile semnatare se angajează ca, pe baza cercetărilor sociologice şi a consultărilor politice la nivelul conducerilor partidelor, să identifice şi să propună candidaţii cu cele mai mari şanse de a câştiga. Candidaţii care urmează să fie incluşi în lista de candidaţi a Alianţei vor fi desemnaţi de fiecare partid politic component al Alianţei în parte, în baza prevederilor statutare, şi vor fi comunicaţi C.C. sub semnătura preşedintelui partidului politic. UNPR şi PC vor desemna câte trei candidaţi, respectiv câte un candidat în primele zece poziţii, câte un candidat  între poziţiile 11-20 şi câte un candidat între poziţiile 21-32.

 

Echipa de campanie electorală este condusă de PSD

 

Echipa centrală de campanie este condusă de Coordonatorul național, desemnat de PSD, și câte un coordonator adjunct desemnat de UNPR și PC. Componența echipei centrale de campanie este desemnată de Alianţă. la nivel judeţean, de sector al municipiului Bucureşti, la nivelul municipiului Bucureşti şi la nivelul Diasporei, Echipa de campanie este constituită din coordonatorul de campanie, persoană desemnată din partea PSD şi câte un coordonator adjunct desemnat de partidele UNPR şi PC. „Coordonatorii vor întocmi, împreună cu candidaţii şi cu acordul conducerii partidelor componente ale alianţei un calendar comun de campanie al candidaţilor. Bugetul campaniei electorale la nivel naţional se propune de către Echipa centrală de campanie şi se aprobă  de către Consiliul de conducere al alianţei. Bugetul se constituie din contribuţii ale candidaţilor, precum şi din contribuţii ale partidelor componente ale alianţei, proporţional cu numărul de candidaturi depuse. Partidele politice componente ale alianţei vor întreprinde toate demersurile necesare pentru implicarea membrilor acestora în campania electorală, conform strategiei prezentate de echipa centrală de campanie”, se arată în finalul documentului.