Avantajele sticlei ca material de construcție


În mod convențional, la locuințe sticla a fost utilizată numai pentru a permite luminii să pătrundă înăuntru. Progresele ulterioare în tehnologie au făcut ca ea să poată să fie folosită ca sticla decorativa în multe case și, de asemenea, ca material de construcție, chiar și la clădiri cu mai multe etaje. Dar nu era eficientă numai ca decorațiune, de aceea, având în vedere perspectivele și necesitatea unor clădiri eficiente din punct de vedere energetic, s-au efectuat cercetări pentru a-i dezvolta proprietăți precum indicele de refracție, pierderea reflexiei, transmitanța termică, ultravioletă, rezistența chimică etc. În prezent este un  material de construcție rezistent, eficient și modern.

”Transparența și transluciditatea sticlei asigură frumusețea estetică a oricărei clădiri. Ajută la crearea unor spații elegante în orice parte a clădirii. Modul în care lumina este transmisă prin sticla dintr-o clădire este atât de uimitor încât a evoluat într-un instrument puternic pentru un arhitect. Astăzi, sticla este o parte esențială a multor fațade și acoperișuri. Nici un alt material nu poate reproduce calitatea estetică a sticlei. Este o oportunitate uriașă pentru designeri și arhitecți de a contura proiecte în mod creativ. Recent, în multe țări, construcția din sticlă a devenit un simbol al dezvoltării, aceste clădiri sunt văzute ca un simbol al bogăției și luxului.” Dr Savic Jelena, profesor universitar și specialist în construcții civile.

Avantajele sticlei ca material de construcție

Transparență

Sticla este un material transparent unic, care permite luminii să treacă prin ea, astfel încât obiectele din spatele sticlei să fie vizibile în mod clar.

Sticla vă permite să vă conectați vizual cu lumea exterioară și cu natura. Chiar și atunci când ușa sau ferestrele sunt închise, aceasta permite fluxul de lumină. Astfel, economisește energie și reduce facturile la energie electrică. Acesta luminează camera și sporește frumusețea casei. Un alt beneficiu important este că lumina poate stimula și starea de spirit a ocupanților.

 Rezistentență la praf și impermeabilitate

Sticla are o suprafață netedă lucioasă, deci este rezistentă la praf și poate fi curățată eficient. Spre deosebire de alte materiale, este ușor de întreținut. Un alt avantaj este că este rezistentă la apă, impermeabilă. Aceste beneficii duale ale sticlei o fac ideală pentru zonele cu mult praf, nisip și precipitații numeroase. Folosirea sticlei face ușoară curățarea și întreținerea clădirilor, cu un consum mai mic de timp și energie.

 Disponibilitatea culorii

Sticla este disponibilă într-o gamă largă de culori, iar atunci când se laminează, își poate schimba culoarea și aspectul.

Sticla laminată poate fi realizată cu o gamă largă de straturi intermediare colorate pentru a oferi efecte de iluminare excepționale.

 Estetic atrăgătoare

Sticla oferă un mod ideal de prezentare a unui produs. Poate face structura să arate mai uimitoare, mai sofisticată și adaugă frumusețe clădirii. Sticla poate oferi un aspect estetic complet întregii construcții. Pe lângă avantajele tradiționale ale utilizării suprafețelor din sticlă mari, este folosită de arhitecți din motive estetice evidente. Doar printr-un design mai interesant al geamurilor  și suprafețelor de sticlă se creează o atmosferă modernă în interiorul clădirii.

 Reciclabilă

Deșeurile din sticlă pot fi refolosite.  Beneficiile pe care le putem obține prin reciclarea sticlei sunt: energia poate fi economisită, este rentabilă, reduce într-o anumită măsură poluarea apei și a aerului și conservă resursele naturale etc.

Sticla este 100% reciclabilă și nu se degradează în timpul procesului de reciclare. Prin urmare, poate fi reciclată în mod repetat, fără a-i compromite calitatea sau puritatea.

 Stabilă la radiațiile ultraviolete

Este un fapt bine cunoscut că stratul de ozon se degradează. Prin urmare, este necesar să găsim un material mai bun care să ne protejeze de radiațiile ultraviolete. Sticla este stabilă, deoarece nu este afectată de radiațiile ultraviolete și, prin urmare, nu vor apărea fisuri, decolorare sau dezintegrare. Va supraviețui mult timp, spre deosebire de materiale precum tencuielile care nu sunt stabile împotriva radiațiilor ultraviolete.

 Rezistentă la intemperii și rugină

Spre deosebire de majoritatea materialelor, sticla este rezistentă la coroziune și numai în anumite condiții, sticla este atacată chimic. Conform lui N.Papadopoulos și C. A. Drosou, autori al studiului Influența condițiilor meteorologice asupra proprietăților sticlei, compoziția chimică a sticlei este factorul cheie în interacțiunea sticlei cu mediul.

Sticla este complet rezistentă la intemperii. Poate rezista efectelor vântului, ploii sau soarelui și își poate păstra aspectul și integritatea în majoritatea condițiilor date. În plus, sticla nu ruginește. Deci, degradarea treptată din cauza substanțelor chimice și factorilor care țin de mediul înconjurător nu este cazul sticlei.

 Ușor de produs și de lucrat cu ea

Sticla este un material transparent, dur, care poate fi ușor modelat în formele dorite. Se poate ușor fabrica, tăia, curba, șlefui, modela în orice formă și astfel rezultă folosirea ei pe scară largă pentru case, clădiri comerciale, fațade, uși, ferestre termopan Salamander, pereți, scări, balcoane, acoperișuri etc. În plus, se poate folosi și la anumite piese de mobilier. Prin urmare, este unul dintre cele mai versatile materiale utilizate în construcția clădirilor.

 Izolator de energie electrică

Izolator de energie electrică înseamnă un material este un conducător slab de electricitate. Sticla este un excelent izolator. Nu conduce ușor electricitatea. În absența electronilor liberi, vă asigură că sunteți feriți de orice pericol electric. Datorită acestor proprietăți, sticla poate fi utilizată pentru plafoane, pereți, becuri și lămpi electrice precum și în componența unor aparate electrice.

 Alte avantaje 

  • Atunci când este utilizată în interior, sticla poate economisi spațiul. Oferă și un aspect de spațiu, de lărgime.
  • Sticla este relativ mai ușoară în greutate decât celelalte materiale. Astfel, reduce sarcina unei structuri.
  • Sticla se dovedește a fi un material excelent pentru izolare termică, fonică, impermeabilizare și conservare a energiei.