Au ajuns la ediția a XXIII-a! Fundația creată din inițiativa scriitorului vâlcean DINU SĂRARU a anunțat laureații premiilor „Niște țărani”


Cea de-a 23-a ediție a Premiilor Naționale „Niște țărani” s-a desfășurat în ziua de 10 decembrie 2020 la un cunoscut hotel din București. Transmisiunea on-line a evenimentului a fost întregită de calde alocuțiuni ale premianților, care au adresat sensibile cuvinte de mulțumire organizatorilor. De asemenea, un emoționant discurs a avut marele scriitor Dinu Săraru, fondatorul Fundației, cel care a avut această splendidă inițiativă în anul 1998 și care a acordat 22 de ani la rând aceste Premii Naționale unor distincte personalități. Gazdele evenimentului au fost Olimpiodor Antonescu, președinte al fundației și Sorin Mihăilescu, vicepreședinte.
Cu speranța că în anul 2021 vor putea relua tradiția de a organiza Gala de decernare a premiilor în Sfânta Biserică din Viorești, Vâlcea, construită în 1782, vestită prin Friza Potecașilor, reprezentanții fundației au anunțat laureații Premiilor Naționale „Niște țărani” – ediția 2020.
Au fost acordate următoarele premii:
1.MARELE PREMIU – a fost acordat prof. univ. dr. VALERIU RÂPEANU – pentru cercetarea, luminarea, explicarea, promovarea și editarea operei lui Nicolae Iorga, act de cultură națională.
2.MARELE PREMIU – a fost acordat domnului TUDOR GHEORGHE, muzician, poet, actor, cântăreț, compozitor, pentru întreaga activitate și pentru sensibilitatea, complexitatea, amplitudinea și profunzimea mesajului social transmis prin cântec și vers în cadrul manifestărilor cultural-artistice produse și oferite cu generozitate și afecțiune publicului.
3.Categoria „Literatură”. Premiul pentru „POEZIE” – a fost acordat poetului EMILIAN MARCU pentru sunetul de clopot al poeziei sale, în care satul românesc este în permanență acasă, rostindu-și în chip tulburător profunzimile și identitatea.
4.Categoria „Arte plastice”. Premiul pentru „PICTURĂ” a fost acordat pictorului vâlcean GHEORGHE DICAN pentru abnegația și talentul cu care s-a dedicat picturii de șevalet și pentru susținerea artelor plastice vâlcene în contextul cultural național, rezultat al unei solidarități cu lumea Olteniei de sub munte și cu valorile ei de spiritualitate unice care au dus la recunoașterea unanimă a acestora.
5.Categoria „Film documentar”. Premiul „ECO-ETNO-FOLK FILM” pentru film documentar a fost acordat domnului ROBERT OCTAVIAN ANTONESCU (SC BUSINESS TEOREMA SRL) pentru promovarea patrimoniului cultural imaterial prin transpunerea unor demonstrații de virtuozitate ale artiștilor populari în experiențe educaționale accesibile în realitatea virtuală (VR) și disponibile pe platforma educațională Google Expedition.
6.Categoria „Administrație publică locală”. Premiul „ADMINISTRAȚIE LOCALĂ PERFORMANTĂ” a fost acordat domnului IVAN VALENTIN-DUMITRU-IOAN, primarul comunei Sadu, județul Sibiu, pentru priceperea și înțelepciunea cu care a reușit să administreze eficient localitatea în beneficiul cetățenilor săi.
7.Categoria „Învățământ/educație”. Premiul „OLIMPISM ÎN ȘCOALA ȚĂRĂNEASCĂ” a fost acordat domnului sublocotenent POP ADRIAN GABRIEL pentru rezultate deosebite obținute în procesul de învățământ și instruire în cadrul Academiei de Poliție – Facultatea de Jandarmi.
8.Categoria „Afaceri în mediul rural”. Premiul „INVESTIȚII EFICIENTE ÎN SATUL ROMÂNESC” a fost acordat domnului PETER HURLEY, cetățean irlandez stabilit în România, pentru investițiile financiare, dar mai ales sentimentale și emoționale, pentru promovarea valorilor spirituale și tradiționale ale satului românesc, în mod deosebit prin „Drumul Crucilor” un drum parcurs pe jos cu opriri pentru rugăciune la fiecare cruce sau troiță întâlnite în cale și prin inițierea și organizarea festivalului „Satele unite ale României”.
9.Categoria „Renașterea satului românesc”. Premiul „REDEVENIM ȚĂRANI” a fost acordat Asociației „Niște Orășeni”, domnului OCTAVIAN VIOREL pentru inițiativa de a elabora o metodologie utilă autorităților publice locale în vederea identificării modalităților de convingere a locuitorilor din mediul urban să migreze spre localități rurale.
• Material realizat cu sprijinul gl. lt. (r) Olimpiodor Antonescu, președinte al Fundației „Niște țărani”