Atenție la înțepăturile țânțarilor! Virusul West Nile, un adevărat pericol


Pe timpul verii, pot apărea o serie de boli cauzate de înțepăturile țânțarilor. Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni serioase, principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura țânțarilor infestați.
În ceea ce privește simptomele, de regulă, pacienții dezvoltă simptomele după 3 – 14 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului). În mod surprinzător, organismul uman răspunde diferit în urma contactării virusului, în ceea ce privește simptomatologia; astfel, au fost identificate trei situații: 1. Manifestarea de simptome severe – Meningita/Encefalita. Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală: febra puternică; dureri de cap; rigiditate la nivelul gâtului; stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate, amuțire); dezorientare; comă; tremur și convulsii; slăbiciune musculară; pierderea vederii; amorțeală și paralizie; 2. Manifestarea de simptome moderate – Sindrom febril.
Perioada de incubare este de 2 – 8 zile. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă simptome de severitate moderată: febră; durere de cap; simptome gastrointestinale: stare de greață și vărsături, lipsa apetitului alimentar, diaree; dureri musculare și articulare; rareori limfadenopatie – inflamarea ganglionilor limfatici; urticarie la nivelul pieptului, stomacului sau spatelui.
Aproximativ 80% (patru din cinci persoane) infectate cu virusul nu prezintă nici un simptom.
Transmiterea: țânțari infestați. Diagnosticarea infecției cu virusul West Nile se face printr-o combinație de teste speciale asociate cu observarea semnelor și simptomelor. Datele ne-au fost furnizate de către Cristina Gândăcioiu – DSP Vâlcea.