Atentat la viaţa românilor


Închiderea forţată a celor aproxi­mativ 70 de spitale din toată ţara se face, în aceste zile, într-un mod bar­bar, total haotic şi fără pic de respect pentru zecile de mii de pacienţi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii ar trebui să se autosesizeze şi să de­clan­şeze o anchetă asupra deciziei Mi­nisterului Sănătăţii de-a evacua bol­navii din spitale. Imaginile cu nou-năs­cuţi, mame şi bătrâni scoşi cu forţa din spital sunt halucinante! Este o atrocitate să muţi nou-născuţi din maternitatea Caritas spre unităţi medicale care nu sunt pregătite să îi primească. Felul cum sunt evacuaţi bolnavii din spitalele care devin – printr-o decizie total inumană a guvernării portocalii – azile de bătrâni este un atentat la viaţă, regimul politic patronat de Traian Băsescu arătând că dictatura nu ţine cont de nimic!

vladoiu_aurel2Populaţia României, mai ales românii din zonele rurale, nu ştiu nici acum care sunt motivele reale care stau la baza acestei măsuri haotice. Ministrul Attila Cseke a procedat total eronat luând decizia descentralizării cu orice preţ înaintea închiderii spita­lelor mici, împlinind dorinţa adminis­traţiei din zonele preponderent maghiare de-a lua definitiv în posesie şi administrare aceste unităţi sani­tare. Nu s-a avut deloc în vedere autonomia locală de care regimul Băsescu a tot vorbit, fiind total ilegal faptul că nu s-a dat posibilitatea auto­rităţilor locale să încerce să asigure viabilitatea spitalelor prin atragerea personalului minim necesar pentru acreditare şi plata suplimentară a acestuia din fondurile locale. Ceea ce se întâmplă în unităţile spitaliceşti din toată ţara este ilegal! Aduc în sprijinul acestei afirmaţii o prevedere a Legii 95 privind domeniul sănătăţii,  prin care se arată clar că „spitalele publice se înfiinţează şi se desfiin­ţează prin hotărâre de Guvern iniţiată de Ministerul Sănătăţii Publice cu avi­zul Consiliului Local, respectiv ju­de­ţean, după caz. Dacă un CL sau CJ nu doreşte închiderea unui spital, nu se întâmplă lucrul acesta”.

În Bucureşti, spre exemplu, au fost închise patru spitale în ultimii cinci ani: Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice, secția externă a Spitalului „Sfântul Ştefan” din Şo­seaua Alexandriei, Policlinica Batiştei şi o parte din Spitalul Caritas, care urmează să devină azil de bătrâni. Transformarea unora dintre unităţile medicale în azile de bătrâni este aproape imposibilă, deoarece ar fi trebuit deja ca Ministerul Muncii să aibă alocate resursele financiare, în condiţiile în care cele aproape 100 de unităţi care apar în acest sistem ar conduce la dublarea numărului de persoane asistate.

Fie că locuiesc la Oţelu Roşu, Anina sau Bocşa, la Drăgănești-Olt sau Bălcești-Vâlcea, la Turda, Baba­dag sau Bicaz, sute de mii de români din zonele mai puţin urbanizate au nevoie de asistenţă medicală de calitate. Desfiinţarea acestor spita­le mici este o măsură ipocrită a Ministerului Sănătăţii, deoarece se face în condiţiile în care procesul de acreditare a unităţilor sanitare, impus prin lege, este îngreunat în mod deliberat de către Guvern.

Aurel Vlădoiu,

deputat PSD