Astăzi – Ziua Planetei Pământ


Ziua Pământului este recunoscută pe scară largă ca fiind cea mai mare preocupare din lume despre starea planetei noastre. Încă din 1970, în fiecare an, pe 22 aprilie este marcată de peste un miliard de oameni ca zi de acțiune pentru a schimba comportamentul uman și a crea schimbări de politici globale, naționale și locale.
Din punct de vedere istoric, a fost aleasă această zi de către senatorul american Gaylord Nelson, tocmai pentru a atrage atenția asupra importanței protejării mediului înconjurător și a impactului asupra vieții noastre, în caz contrar. Oficial însă, în anul 2009, această dată a fost declarată de ONU (Organizația Națiunilor Unite) drept sărbătoarea oficială a Planetei Pământ, în România fiind sărbătorită începând cu anul 1990.
Tema din 2021, „Restaurăm Pământul”, presupune acordarea unui sprijin comunităților noastre, concentrându-ne pe zonele afectate în mod disproporționat de problemele de mediu. Trebuie să ne restaurăm Pământul nu doar pentru că ne pasă de natură, ci pentru că trăim în ea, fiecare dintre noi având nevoie de un Pământ sănătos pentru a ne păstra resursele de trai, sănătatea, supraviețuirea.
Pe măsură ce ravagiile schimbărilor climatice devin din ce în ce mai evidente în fiecare zi, lupta pentru un mediu curat continuă cu o urgență din ce în ce mai mare. Pe măsură ce crește gradul de conștientizare a crizei noastre climatice, crește și mobilizarea societății civile, cetățeni din lumea întreagă fiind din ce în ce mai preocupați de planeta noastră și oamenii săi, cerând găsirea unor soluții pentru schimbările climatice, pierderea speciilor, dezastrele naturale masive și poluare.
Fiecare poate contribui la protejarea mediului înconjurător prin gesturi simple: nu aruncați deșeuri, nu faceți focuri în păduri, nu rupeți florile (mai ales cele protejate prin lege), nu tăiați copacii și nu deranjați animalele sălbatice, susțineți activ acțiunile de împădurire și de ecologizare, semnalați orice probleme legate de mediu atunci când le întâmpinați.
Material realizat cu sprijinul APM Vâlcea