Astăzi, Octavian Matteo Stoica, pe scena Festivalului Colindului Vâlcean la doar un an şi trei luni


• colindătorul de-o şchioapă din Băbeni a urcat pe scenă alături de părinţii săi
După cum vă informam şi anterior, Consiliul Județean Vâlcea și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea au organizat sâmbătă, 8 decembrie, începând cu ora 11,00, un concert de colinde, în Sala Mare a Consiliului Județean. Cea de a III-a ediție a Festivalului Colindului Vâlcean a aduce pe scenă grupuri de colindători din peste 20 de localități: Râmnicu Vâlcea, Mălaia, Sălătrucel, Băbeni, Mădulari, Șușani, Tomșani, Șirineasa, Boișoara, Titești, Vaideeni, Băile Olănești, Pesceana, Muereasca, Crețeni, Prundeni, Pietrari, Ștefănești, Amărăști, Voineasa și Popești.
Finalul a fost asigurat de un recital de colinde tradiționale: Nineta Popa, Ana Maria Iorga, Adina Roșca și Cătălin Doinaș, Ilie Dură, Nina Predescu, Cristina Udrea, Alin Pavelescu și Ionela Petria.
Printre elementele de culoare ale evenimentului de sâmbătă, s-a numărat şi prezenţa celui mai tânăr colindător din istoria Festivalului. Îl cheamă Octavian Matteo Stoica şi împreună cu părinţii săi, membri ai Ansamblului „Dor” al Casei de Cultură „Dragoş Vrânceanu” din Băbeni, a urcat pentru prima dată pe o scenă.

Surtucul preşedintelui CJ – „outfit”-ul sfârşitului de an în politica vâlceană

Preşedintele legislativului vâlcean, iniţiatorul Festivalului Colindului Vâlcean, a ales pentru ziua de sâmbătă o ţinută tradţională care a surprins, poate chiar şocat audienţa. Potrivit specialiştilor pe care i-am consultat, Constantin Rădulescu a venit îmbrăcat într-o haină boierească de Ev Mediu târziu denumit surtuc împodobită cu mai multe elemente balcanice. „Surtúc n., pl. e (rus. sertúk, redingotă, pol. surtut, surdut, d. fr. surtout, manta largă). Est. Haina de toate zilele a orășeanului bogat ori sărac (scurtă purtată pe deasupra vestei, dar pe supt pardesia ori palton. I se zice și jachetă. Dar această numire se dă și redingotei cu poalele retezate în față). – În Olt. Munt. gheroc. V. sărdac, spencer, recăl”, ne explică şi DEX-ul.