„Astăzi, la fel ca-n ’94, trăim o «mahmureală politică gravă»”


• declară Grigore Răban, fost parlamentar de Vâlcea, în prezent șeful pensionarilor pe județ

Scandalurile din consiliile locale/județene, azi cu un pri­mar/președinte, mâine cu alții, nu sunt necunoscute foștilor parla­mentari, unul dintre aceștia, Grigore Răban, ac­tual­men­te președintele CAR Pensionari Râmnicu Vâlcea, amintindu-și de cum decurgeau lucrurile și-n perioada în care activa ca deputat. „Ca unul care mi-am început activitatea profesională ca topograf la fostul raion Horezu, în 1961, în administrația publică locală, apoi la județ și în ultimul timp până la pensionare, în Parlamentul țării, și-n prezent ca președinte la CARP Râmnicu Vâlcea, confruntându-mă cu fel de fel de probleme, sunt nemulțumit de comportarea unor consilieri locali și organe de conducere a județului, fapt pentru care aș încerca să reproduc unele comportamente pe care le-au avut unii demnitari. Ținând seama și de faptul că, pe 21 iulie 1943, s-a născut deosebitul om de cultură, Adrian Păunescu, fost senator PSM, în perioada 1992-1996, când am fost și eu deputat, tot la PSM, îmi stau vii în imagine unele intervenții ale acestuia, în ziua de 7 iulie 1994, cu ocazia dezbaterilor parlamentare, în ședință comună, pentru suspendarea din funcție a președintelui României, inițiată de 177 de deputați și senatori, în frunte cu Corneliu Coposu, George Tepelea, Radu Vasile, Alexandru Atanasiu, Șerban Săndulescu etc. Îmi susțin aceste nemulțumiri întrucât, în totalitate, susținerile senatorului amintit coincid cu realitatea de astăzi, din societatea românească, considerată de acesta «mahmureală politică gravă»”. Redăm, mai jos, o parte din intervențiile fostului senator Păunescu:
„După atâta război politic săptămâna trecută, cel de săptămâna aceasta este de pe acum plicticos. Parcă după beție vine beție. Mahmureala politică este gravă…Interesant este însă cine se dă de ceasul morții că nu este respectată Constituția. Nimeni altcineva decât cei care o încalcă zilnic, partide și personalități politice care nu au votat-o și deseori nu o respectă!”
Din sală: „La canal cu ei!”
Păunescu: „Mi se strigă din sală, acum, «la canal cu ei!» Nu, domnilor, eu nu am cerut aceasta, ci am cerut dreptate și pentru o parte și pentru cealaltă. Ceea ce trebuie spus, domnilor, este că, dacă putem acuza fără să avem o responsabilitate și fără să plătim ceea ce inventăm, nu cred că este democrație! Cu ce se vor plăti mizeria și minciunile pe care le-au pus în circulație despre șeful statului român!? Dacă președintele s-ar dovedi vinovat, el ar fi suspendat din funcție, și ar fi normal să fie așa, dar cei care îl acuză fără temei, ce rigori ale legii suferă!? Legea pedepsește pe un cetățean care își insultă un vecin sau își calomniază un cunoscut. Cine va deconta tot zațul din sufletul unui popor obligat să afle atâtea minciuni nepedepsite despre președintele său?…Considerăm că, indiferent de erorile care aveau să se comită după 23 august 1944, România de după 23 august 1944 avea numeroase și îngrozitoare probleme sociale și economice de rezolvat. Că ulterior au fost rezolvate, mai bine sau mai rău, nu vrem să discutăm în clipa de față, în care să vin să lansez o idee care va cunoaște multe replici și va avea probabil o carieră scandaloasă…Lansez această declarație: nu se vrea democrație; se vrea retrocrație!… La lucru, lideri ai retrocrației! Dar nu vă faceți iluzii; mai existăm și noi! Și nu veți învinge nici măcar împreună!”