Astăzi, începând cu ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” – o seară culturală de excepție, cu multe surprize cartea unui intelectual de cultură solidă


(Radu Alexandrescu: „La Machu Picchu, pe treptele zeilor”,
Editura Antim IVIREANUL, 2015)

Nu te poți apuca să scrii o asemenea carte fără talent, convingeri, entuziasm și o cultură solidă. Radu Alexandrescu, în călătoriile sale prin lume, n-a surprins doar impresia momentului, el înregistrează actualitatea și proiectează lumini spre viitor, lărgește trecutul mai îndepărtat și deschide perspective.
Cunosc puțini scriitori veritabili ai jurnalelor de călătorie. În ultimele decenii, Radu Alexandrescu este deschizător de drumuri și far al navigatorilor prin oceanul cuvintelor. El descoperă în călătoriile sale pe glob adevăruri permanente, gânduri fecunde, notează cu un condei ager și exersat elementele caracteristice ale continentelor, țărilor și popoarelor vizitate, ale lumii într-o continuă frământare. Când găsește vreun român sculptat în larma sufletului vreunui pământ de peste mări și țări, el – cel care n-a uitat leagănul și sărutul patriei – caută în Dumnezeu sprijin pentru lacrima fierbinte a iubirii de neam și osârdie în curgerea dragostei de glia natală. Bunăoară, în eseul cu un titlu remarcabil: „Un strop de Românie pe Muntele Corcovado sau românul care a învins veacurile: Gheorghe Leonida.”
Radu Alexandrescu este un poet al textului, întâlnind în fiecare poveste a sa iubirea cu viața, dragostea cu oamenii și cu omenia pe care o înalță în divin, natura cu ființa istoriei, cu bunele și relele ei, cu trandafiri și cu spini. El aduce în acest volum – cu un titlu incitant: La Machu Picchu, pe treptele zeilor – perle care se vor transforma în mâinile cititorului, luat în miile sale de exemplare, într-o copioasă lectură.
Dar scriitorul călătorește prin lume nu doar cu rucsacul în spate și condeiul în mâna dreaptă, ci și cu aparatul de fotografiat. Puterea imaginilor din cartea sa (peste 50, alese de autor și editor „pe sprânceană”) îl ajută pe cititor să înțeleagă mai lesne mesajul scris, dându-i impresia că este martor ocular la un reușit spectacol al lumii.
Rar am întâlnit (și citit) o carte de călă­torie ca aceasta, plină de atâta sinceritate, fantezie și metaforă pentru a evidenția lumi­nile și umbrele pământului.