Arhiepiscopia l-a luat la țintă pe primarul Costeștiului


Zilele trecute, într-o publicație locală, Toma Peștereanu, primarul social democrat al Costeștiului, își exprima dezamăgirea față de situația apărută între administrație și Arhiepiscopie pe tema terenului de joc folosit de echipa locală de fotbal Minerul. Cum între cele două părți, tensiunile sunt deja de durată, evităm să ne pronunțăm în privința cui are dreptate dar nu putem să nu pledăm pentru dreptul la opinie și mai ales la toleranță. Redăm mai jos, poziția Arhiepiscopiei: „În legătură cu materialul de presă intitulat „Arhiepiscopia Râmnicului i-a lăsat fără teren de sport pe copiii din Costeşti. Primarul: Am înţeles că vor să pună roşii şi castraveţi acolo”,precizăm următoarele: Primarul comunei Costești, domnul Toma Peștereanu, prin afirmațiile sale apărute în mass-media, induce în eroare opinia publică în mod tendențios și denigrează Arhiepiscopia Râmnicului și conducerea acesteia. În urma discuțiilor avute cu domnul Mihai Diaconescu, directorul Liceului Tehnologic Special Nr. 1 – Bistrița, din comuna Costești, județul Vâlcea, rezultă faptul că elevii acestui liceu își desfășoară orele de educație fizică și sport în sala de sport proprie instituției sus amintită și pe terenul de handbal amenajat pe platoul din fața școlii, deci afirmația din titlul articolului nu are susținere. De asemenea, luând legătura telefonic cu doamna Daciana Lăzăroiu, directorul Școlii gimnaziale “Luca Solomon” din localitatea Vaideeni, județul Vâlcea, am aflat că informațiile nu sunt reale, deoarece elevii dispun de o sală și un teren de sport, proprietatea instituției școlare. În ceea ce privește terenul la care se face referință în articol, facem următoarele precizări:
1. Terenul în cauză face parte din vatra mănăstirii și nu poate fi înstrăinat.
2. În perioada 2012-2014 a existat un protocol, încheiat între reprezentanții Primăriei Costești și cei ai Mănăstirii Bistrița, cu privire la utilizarea acestuia de către echipa locală de fotbal; de aceea, reînnoirea acestui protocol se poate face de aceleași instituții, nicidecum de Arhiepiscopia Râmnicului.
De asemenea, informăm opinia publică că terenul pe care se află cele două instituții publice, Liceul Tehnologic Special Nr. 1 și Centrul pentru persoane vârstnice – Bistriţa, a fost preluat abuziv de conducerea comunistă atee, în anul 1960, și a fost recuperat între anii 2005-2011. În prezent, există un protocol de folosință gratuită, încheiat între repre­zen­tanții Consiliului Județean Vâlcea și ai Mănăstirii Bistrița, pe durata menținerii destinației actuale a clădirilor și, implicit, a acestor instituții. Referitor la afirmația domnului primar Toma Peștereanu, „Biserica ar trebui să se gândească la factorul uman”, îi aducem la cunoștință pe această cale că Arhiepiscopia Râm­nicului desfășoară mai multe proiecte sociale și culturale în județul Vâlcea și că în localitatea Vaideeni a construit trei case pentru persoanele rămase fără adăpost în urma inundațiilor din anul 2014, acestea aflându-se în prezent în stadiul de efectuare a finisajelor, urmând a fi date în folosință beneficiarilor. De aceea, considerăm atitudinea sa ca fiind una de dezinformare a mass-mediei și denigrare a Bisericii, al cărei membru este.”