Argumente solide împotriva comasării alegerilor


vladoiu_aurel1• parlamentarul social – democrat Aurel Vlădoiu explică cum stau lucrurile din punctul de vedere al prevederilor constituţionale

Verdictul de zilele trecute al Curţii Constituţionale privind comasarea alegerilor din acest an a fost, de fapt, o lovitură dată „strategilor electorali” ai Partidului Democrat Liberal. Opo­ziţia şi respectarea legii au avut câştig de cauză, reprezentaţii Uniunii Social Liberale susţinând, în repetate rânduri, neconstituţionalitatea coma­să­rii alegerilor locale cu cele parla­mentare. „Am respins încă de la în­ce­put proiectul comasării alegerilor din mai multe motive. Primul argu­ment se bazează pe prevederile Cons­­tituţiei, care arată că alegerile lo­cale se pot amâna în trei situaţii: 1. în caz de război; 2. în caz de de­zas­tre; 3. în caz de catastrofă. Chiar dacă preşedintele Băsescu se află în război cu toată ţara şi chiar dacă guvernarea Boc a fost un dezastru pentru România, alegerile locale nu puteau fi amânate până-n luna no­iem­brie, termenul legal al alegerilor par­lamentare. Al doilea argument pri­veşte posibila «abureala» a alegă­to­rilor, care ar fi fost puşi în situaţia de-a intra în cabina de vot cu şase bule­tine. În acest caz, nu ar fi trebuit să ne mire faptul că-n urne s-ar fi găsit mai multe buletine de vot neştam­pi­late, acestea putând sau nu să fi anu­late, nu-i aşa? Nu cumva asta do­reşte actuala Putere? Haos, necla­ri­tăţi şi, în ultimă instanţă, o stare de con­fuzie generalizată. Ghici – ghi­ci­toarea mea cine va profita”, declară deputatul vâlcean Aurel Vlădoiu.

„Autorităţile portocalii” au lansat ideea – pentru a-şi susţine punctul de vedere privind comasarea alegerilor – economisirii de bani de la bugetul de stat şi bugetele locale, însă acest argument păleşte în faţa dezmăţului pe bani publici organizat de Guvern pentru clientela PDL. „Este o abe­ra­ţie! În acest caz, haideţi să nu mai organizăm alegerile pentru consiliile judeţene şi locale, iar preşedintele CJ şi primarii să fie numiţi de la Bucureşti, de la Cotroceni, de ştim noi cine! Cetăţenii nu mai votează carnetul de partid, ci pe oamenii pe care-i cunosc şi pe care-i apreciază pentru calităţile lor de buni gospo­dari. Asta face ca partidele să fie mai exi­gente şi să-i aducă în faţa elec­toratului pe cei mai buni gospodari, nu pe cei mai buni oratori”, a mai spus deputatul Vlădoiu.