APA SPERANŢELOR LA GURA SISTEMELOR DE IRIGAŢII


În urma unei intense corespondenţe şi a unor intervenţii directe la conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, folosind din plin ca argumente Ordinul ministrului nr.30 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 79/2013, spre sfârşitul anului trecut am primit răspunsul atât de aşteptat. Direcţia Generală de Politici Agricole şi Strategii din cadrul MADR ne-a confirmat că, în afara celor 3.000 ha de terenuri irigabile, pe care le-am predat anterior Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă din lunca Oltului, au mai fost identificate alte 3.700 ha amenajate pentru irigaţii care nu mai corespund utilităţii publice şi care necesită să fie integrate în Programul naţional de reabilitare. La vremea respectivă am informat conducerea MADR că noi am întreprins deja o serie de acţiuni pentru repunerea în funcţiune a celor 15 staţii de pompare din sistem şi că am reînfiinţat 6 organizaţii ale utilizatorilor de apă. Finalizarea acţiunii, însă, nu s-a produs deoarece ANIF nu a predat staţiile de pompare în bună stare de funcţionare.

În ultima lună a anului trecut am primit din partea conducerii ANIF confirmarea că filiala sa judeţeană va elabora în regim de urgenţă nota de fundamentare privind reabilitarea sistemului de irigaţii Bucşani – Cioroiu după care nota respectivă va fi înaintată spre avizare la Comisia Tehnico – Economică (CTE) a Ministerului Agriculturii, iar după aceea se va trece la parcurgerea etapelor de proiectare şi de execuţie.

Cele două acte normative la care m-am referit, respectiv Ordinul MADR 30/2013 şi OUG nr.79 din 26 iunie 2013 pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr.138/2004, au întărit rolul prioritar al sectorului de irigaţii.

Ca urmare, s-au redus cheltuielile indirecte pentru energia utilizată în irigaţii de la 10% la 8%, iar ANIF urmează să folosească tarif diferenţiat pentru contractele de furnizare a energiei necesare pompării apei. În acest scop, ANIF urmează să obţină licenţa pentru a cumpăra energie de la Hidroelectrica la un preţ foarte avantajos, de numai 80 lei/Mwh faţă de 540 lei cât este în prezent. De asemenea, a devenit prioritară protejarea infrastructurii de irigaţii prin transmiterea acesteia către organizaţiile de udători sub formă de comodat urmând ca, după o perioadă de 5 ani, la cerere, să fie transferată în proprietatea utilizatorilor.

Avantajele nu se opresc aici. Odată cu intrarea, din acest an, în noul exerciţiu bugetar european, România primeşte fonduri speciale pentru irigaţii în valoare de peste un miliard euro, bani care sunt sută la sută nerambursabili. Practic, fiecare organizaţie a utilizatorilor de apă pentru irigaţii are dreptul şi şansa de a depune câte un proiect cu o valoare de absorbţie a fondurilor europene de până la un milion de euro.

De-acum, obligaţiile şi posibilităţile de reabilitare, dezvoltare şi utilizare a sistemelor de irigaţii se află exclusiv în „curtea” producătorilor agricoli. Pentru atragerea fondurilor europene nerambursabile trebuie ca fermierii care deţin terenuri agricole în zonele irigabile să se constituie în asociaţii. Tocmai de aceea, este important să profităm de perioada de iarnă, când proprietarii de teren nu au de lucru, să se asocieze în organizaţii ale utilizatorilor de apă, acţiune la care voi participa şi eu, dar şi primarii. Împreună trebuie să grăbim înfiinţarea OUAI-urilor şi să le dăm o formă juridică pentru a putea accesa după aceea, prin Federaţia Udătorilor, sumele de bani europeni pentru judeţul nostru. Este o şansă pe care n-avem dreptul s-o ratăm!

dr. ing. ION CÎLEA,

preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea