Antrenamentul de ieri al pompierilor: Accident tehnologic major pe platforma chimică


Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” al judeţului Vâlcea a desfăşurat un exerciţiu de cooperare pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor producerii unui accident tehnologic major în care sunt implicate substanţe periculoase.
La ora 12.00, în parcul de depozitare gaze lichefiate (D.G.L.) s-au executat lucrări de refacere a scărilor de acces pe sfera de propilenă. În timpul manevrei de descărcare a unei cisterne de propilenă, din cauza neetanşeităţii la una din legăturile flanşate amplasate sub sfera de propilena s-a produs pierderea semnificativa a unei cantităţi de propilenă. A avut loc explozia urmată de incendiu din cauza vaporilor acumulaţi şi a sursei de foc de la lucrările de reparaţie din zonă. Din cauza eliberării în atmosferă a circa 400 tone de propilenă şi depăşirii limitei operatorului, dispeceratul operatorului economic a introdus semnalul „Alarmă la dezastre” acţionând sistemul centralizat de alarmare, pe întreaga platformă industrială şi a executat înştiinţarea operatorilor economici de pe aceasta, comitetului local al municipiului Rm. Vâlcea şi Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru scenariile de accident cu explozie au fost delimitate următoarele zone: Zona de mortalitate ridicată (teritoriul instalației DGL + 530 m față de centrul sferei), unde se înregistrează decesul a cca. 50% din populaţia expusă). In cazul unei explozii, structurile uşoare suferă avarii până la distrugere, structurile grele suferă avarii majore. În cazul unui incendiu, are loc autoaprinderea materialelor greu inflamabile; Zona de leziuni ireversibile (teritoriul instalației DGL + 1170 m fata de centrul sferei) populaţia expusă suferă leziuni grave la nivel somatic şi pulmonar, sau arsuri de gradul II şi III, greu vindecabile. În caz de explozie, clădirile uşoare suferă avarii majore, devenind inutilizabile. Structurile grele pot suferi avarii minore; Zona de atenţie (teritoriul instalației DGL + 4200 m față de centrul sferei) – efectele accidentului se fac simţite, fără a periclita populaţia expusă şi fără a provoca daune materiale. În cazul exploziilor, aceasta este asimilabilă razei undei de şoc care se manifestă ca un zgomot de mare intensitate; Echipele de intervenţie ale operatorilor de pe Platforma Chimică au constituit dispozitivul de intervenţie la locul evenimentului şi au acţionat pentru limitarea şi înlăturarea efectelor accidentului. Dispeceratul ISU a alarmat forţele de intervenţie, prevăzute în planul de urgenţă extern şi a anunţat: preşedintele şi vicepreşedintele C.J.S.U, membrii grupului de suport tehnic la accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase cu efecte în afara amplasamentului.
După primirea informaţiei de la operatorul economic, preşedintele comitetului local pentru situaţii de urgenţă al municipiului Rm. Vâlcea a dispus declanşarea semnalul „Alarmă la dezastre” şi punerea în aplicarea PUE (plan de urgenţă extern) pentru cartierul Copăcelu.
ISU „General Magheru” al judeţului Vâlcea a amenajat Punctul de Comandă Înaintat al forţelor de urgenţă externă, punctul de triere al victimelor şi au intervenit alături de serviciile private pentru situaţii de urgenţă şi SAJ Vâlcea pentru căutarea salvarea victimelor, răcirea rezervoarelor şi stingerea incendiului. Inspectoratul Judeţean de Poliţie a asigurat fluidizarea circulaţiei şi restricţionarea accesului persoanelor şi autovehiculelor neautorizate în zonele cu restricţii. Inspectoratul Judeţean de Jandarmi a participat la alarmarea şi evacuarea populaţiei de pe direcţia de deplasare a norului toxic, cu precădere a celor aflaţi în tranzit. Organele de ordine publică au efectuat evacuări de persoane, asigurat paza şi comunică măsurile de protecţie ce trebuie adoptate pentru reducerea consecinţelor negative. Echipajele au fost nevoite să intervină ăi la un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme, rezultând o persoană încarcerată într-unul dintre autovehiculele avariate şi alte doua victime. Exerciţiul s-a încheiat cu semnalul “Încetarea alarmei ”- format dintr-un sunet continuu, de aceiaşi intensitate, cu durată de două minute.
Pentru desfăşurarea aplicaţiei, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, membrii titulari şi cei consultanţi, s-a constituit în grupul de suport tehnic pentru accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase cu efecte în afara amplasamentului (Instituţia Prefectului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Vâlcea, Direcţia de Sănătate Publică – Serviciul de Ambulanţă, Inspectoratul Teritorial de Muncă, operatorii economici de pe Platforma Chimică) şi împreună cu: Consiliul Judeţean, Administraţia Bazinală de Apă Olt, S.G.A. Vâlcea şi comitetul local pentru situaţii de urgenţă al municipiului Râmnicu Vâlcea au pus în aplicare planurile de urgenţă internă şi externă.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea a intervenit cu: o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o autospecială pentru căutare salvare, o platformă de lucru la înălţime, o autospecială pentru descarcerare, două ambulanţe SMURD, trei autospeciale pentru stingerea incendiilor şi autospeciala de cercetare CBRN(cercetare bacteriologică, radiologică şi nucleară).
Exerciţiul a avut drept scop testarea: planurilor de urgenţă internă şi externă, a procedurilor de urgenţă, precum şi evaluarea capacităţii de intervenţie şi pregătire a personalului propriu şi al instituţiilor care asigură funcţiile de sprijin în cazul producerii unui accident major.