Angela Tomaselli, personalitate distinctă a artei plastice contemporane


Angela Tomaselli s-a născut la 5 noiembrie 1943, în Brezoi, Vâlcea. Părinţii săi sunt Elvira şi Ferdinand, tatăl din familiile Croce şi Tomaselli, italieni stabiliţi în secolul XIX, mai întâi în zona Argeşului şi apoi, definitiv, în nordul judeţului Vâlcea, pe care l-au găsit asemănător cu Predazzo (Croce) şi Trento (Tomaselli), de unde proveneau.

De-a lungul carierei sale, artista a avut numeroase expoziţii personale şi a participat la expoziţii colective, în ţară şi peste hotare, numărându-se, în prezent, printre cei mai reprezentativi pictori contemporani. Are lucrări în colecţii publice din România şi Republica Moldova. De asemenea, are lucrări în colecţii particulare din Australia, Coreea, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Mauritius, România, SUA. Angela Tomaselli a fost distinsă, de-a lungul timpului, cu numeroase premii şi distincţii, printre care se numără: Premiul U.A.P. din Republica Moldova (la Saloanele Moldovei), în 1995, Premiul Muzeului de Artă din Bacău (la Saloanele Moldovei), în 1995, Diploma de Onoare cu Menţiunea specială a Juriului la Salonul Internaţional d’Art Quissac Franţa, în 2001, Diploma de Excelenţă a Ministerului Culturii a Republicii Moldova la Bienala Internaţională de Pictură Chişinău. În 2009, Angela Tomaselli a primit titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Brezoi.

„Deplin stăpână pe mijloacele sale artistice, Angela Tomaselli crează un discurs plastic ale cărui calităţi majore sunt coerenţa, diversitatea şi o mare mobilitate în receptarea lumii vii. Aceasta, corelată cu biografia proprie, este pentru pictoriţă o nesecată sursă de inspiraţie. Chiar şi atunci când apelează la motive desprinse din mitologie, când alege personaje fabuloase ca subiect al desfăşurărilor ei narativ-picturale, Angela Tomaselli le actualizează şi le integrează cursului vieţii. Valenţele pitoresc-parodice ale unor motive vechi sunt recuperate printr-o nesfârşită bucurie a naraţiunii în registre suprapuse.” (Luiza Barcan, critic de artă)

La începutul acestei luni, Angela Tomaselli, cunoscut artist plas­tic, a fost sărbătorită la Muzeul de Artă (Casa Simian), din Râmnicu Vâlcea. Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdo­ţea­nu” Vâlcea, Asociaţia Italienilor din Ro­mâ­nia, Uniunea Artiştilor Plastici din Ro­mânia – Filiala Vâlcea şi Direcţia Jude­ţea­nă pentru Cultură Vâlcea i-au orga­nizat o expoziţie aniversară de pictură.

Vernisajul expoziţiei a fost făcut în prezenţa unei asistenţe foarte nume­roa­se, personalităţi ale lumii artistice vâl­ce­ne, iubitori de artă, prieteni şi per­so­nali­tăţi ale culturii, administraţiei şi poli­ticii locale, care au ţinut să fie alături de An­gela Tomaselli, personalitate distinctă a artei plastice contemporane, la împlinirea unei frumoase vârste. Cu acest prilej, pri­ma­rul Emilian Frâncu i-a oferit distincţia „Râmnicul meu”, din partea Primăriei Râmnicului.

Preşedintele Filialei Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Gheorghe Dican, ne-a declarat, acum, când a trecut ceva timp de la eveniment şi impresiile s-au cernut: „Este o ex­po­ziţie eveniment. Expoziţie extrem de importantă pentru Mu­zeul Judeţean, dar şi pentru Uniunea Artiştilor Plastici, pentru că Angela Tomaselli este membră a UAP, şi era normal ca Uniunea Artiştilor Plastici să fie implicată în organizarea unui astfel de eveniment, chiar dacă eu sunt într-o dublă ipostază aici.

Ce este important este că până la urmă, dincolo de aceste chestiuni care ţin de organizare şi sunt mai puţin relevante, important este, aş putea spune, faptul că acel comitet artistic şi comunitatea locală au săr­bătorit-o într-un cadru festiv pe An­gela Tomaselli, cu prilejul împlinirii unei vârste. De asemenea, s-a demons­trat că Angela Tomaselli este extrem de iubită şi de apreciată, la Vâlcea, şi publicul de artă, de aici, o cunoaşte foarte bine. La ver­nisajul organizat la Muzeu, a vorbit criticul de artă Luiza Barcan, dar şi mulţi alţi vorbitori. De asemenea, Primăria Râm­­nicului i-a acordat o distincţie inti­tulată „Râmnicul meu”, o distincţie care se acordă unor personalităţi care au fă­cut ceva pentru comunitatea locală sau pentru cultura română. Cred că Angela Tomaselli merita acest premiu.

La vernisajul expoziţiei a fost prezentă asis­tenţă numeroasă şi s-a hotărât ca expo­ziţia să rămână, aici, până în luna ia­nua­rie, pentru a putea fi vizitată de cât mai mulţi iubitori de artă. Sunt expuse 100 de lucrări. La vernisaj, am făcut o glumă, probabil, că o să venim şi atunci când o s-o sărbătorim pe Angela Tomaselli la 100 de ani, mai ales că de la Brezoi este şi Medi Wechsler Dinu, care în decem­brie împlineşte 105 ani. Oamenii s-au obişnuit că vârsta de 100 de ani, numai este o problemă, aici, la Brezoi.

Marele absent al acestui vernisaj a fost Robert Schell, primarul de la Brezoi. Spun asta pentru că vreau să subliniez dragostea şi grija pe care Robert Schell a avut-o, în aceşti ani, în recupera valo­rilor şi oamenilor valoroşi plecaţi de acolo. Faptul că Angela Tomaselli a fost primul Ce­tăţean de Onoare al Brezoiului spune tot. În aceste zile, a mai fost de­cla­rat Ce­tă­ţean de Onoare şi doamna Medi Wechsler Dinu, iar profesorului Gheor­ghe Sur­du, care fusese deja declarat cetăţean de Onoare, i-a fost acordată onoarea ca numele lui să fie purtat, în cu­rând, de liceul din Brezoi, unde şi-a des­făşurat ac­ti­vitatea toată viaţa. Este un lucru impor­tant să ne apreciem valorile şi aş vrea să subliniez acest lucru, indiferent de com­por­tamentul artiştilor care, uneori, nu ştiu să facă protocolul aşa cum trebuie. Ei, poa­te, că trebuie certaţi, dar oamenii poli­tici şi cei din administraţie nu trebuie să se împiedice de mărunţişuri, să treacă peste micile orgolii şi să vadă dincolo de aces­tea, pentru că o societate care nu-şi res­pec­tă valorile riscă să se scufunde, riscă să piară. Progresul s-a făcut prin oamenii de valoare, care au dus cu ei lumea îna­in­te şi n-au fost, de cele mai multe ori, atenţi la micile chestiuni care ţin de protocol”.