Angajaţii ISU, aflaţi în timpul liber, au salvat o tânără de la înec


• întâmplarea s-a petrecut chiar de Ziua Protecţiei Civile • pentru curajul şi devotamentul de care au dat dovadă cei doi subofiţeri ai inspectoratului, au fost recompensaţi cu Citarea prin Ordin de Zi pe Unitate

antrenament_ISU_ValceaIeri, după ora 10 dimineața, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă General Magheru al judeţului Vâlcea au fost solicitaţi prin sistemul unic 112  despre o tentativă de suicid. O tânără de 28 de ani se aruncase de pe podul de la Goranu. Chiar dacă echipa de salvare din detașamentul de pompieri s-a deplasat cu repeziciune la locul semnalat, probabil, datorită apei reci, tânăra nu ar fi supraviețuit, dacă în preajmă nu s-ar fi aflat 3 bărbați, toți cadre ai ISJU, care erau în trecere și în timpul liber.

Este vorba de Plt. Marian Nae – subofiţer operativ principal (şi scafandru autonom) la Detaşamentul de Pompieri Rm. Vâlcea – primul salvator, care a înotat pentru salvarea victimei; Plt. Iulică – Cătălin Nae (fratele primului salvator) – subofiţer operativ principal la I.S.U. al Municipiului Bucureşti, secţia Grozăveşti – al doilea salvator care a sprijinit tot înot la ajungerea la mal a celor doi; Plt. Ionuţ – Lucian Diaconu – subofiţer operativ principal la Detaşamentul de Pompieri Râmnicu Vâlcea – al treilea salvator care a ajutat la ieşirea din apă a victimei şi celorlalţi doi salvatori.

Pentru curajul şi devotamentul de care au dat dovadă şi cu care au acţionat cei trei au fost recompensaţi cu Citarea prin Ordin de Zi pe Unitate de către conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.

Aceștia au fost preluați de o ambulanță și transportați la Spitalul Județean, unde au fost monitorizați şi stabilizați termic, victima rămânând internată la Spitalul Municipal Râmnicu Vâlcea pentru investigaţii suplimentare.

După înlăturarea efectelor hipotermiei, Plutonierul Marian Nae a reuşit să dea şi câteva detalii privind gradul de dificultate al intervenţiei: „Greutatea misiunii a constat în faptul că victima era îmbrăcată foarte gros şi odată intrată în apă corpul acesteia a devenit foarte greu de la apa care s-a îmbibat în haine. Pe de altă parte, temperatura scăzută a apei a fost un alt element care a pus ceva probleme. Practic, în parcurgerea ultimilor aproximativ 15 metri până la mal, am fost sprijinit de fratele meu. Când am ajuns la mal, Plt. Ionuţ – Lucian Diaconu ne-a ajutat să scoatem victima afară din apă”.

Toată această întâmplare s-a petrecut chiar de Ziua Protecției Civile, când se împlineau 79 de ani de când s-a aprobat, prin „Înaltul Decret Regal nr.468”, Regulamentul de Funcţionare al Apărării Pasive contra atacurilor aeriene. Aceasta este data de naştere a protecţiei civile, desprinsă din apărarea activă militară. Iar intervenția de mai sus este dovada vie a faptului că… „Cu viaţa mea apăr viaţa” este un „mod de viaţă, nu doar o deviză”.