Ana Şuşca, actriţa Teatrului „Anton Pan”, premiată la Festivalul Internaţional de teatru Monoakt din Kosovo: „Sunt un om cu dorinţe, cu vise care aşteaptă să fie împlinite”


Cea mai recentă producţie a Teatrului Anton Pann, spectacolul de monodramă „ACEEAŞI ZI DIN VIAŢA MEA”, de Ana Nicolae, în regia lui ATTILA BORDAS, cu actriţa Ana Şuşca, a avut premiera pe scena Festivalului Internaţional de Monodramă MonoAKT de la Peja, Kosovo, pe 22 aprilie. În competiţie cu spectacole ale unor teatre din Germania, Mongolia, Slovenia, Slovacia, Polonia, Rusia, Muntenegru şi Kosovo, prezente pe scena Festivalului Internaţional de Monodramă MonoAkt, din Peja, Kosovo, spectacolul Teatrului Anton Pann „ACEEAŞI ZI DIN VIAŢA MEA” a atras atenţia juriului de specialitate, spectacol care s-a concretizat într-un premiu, Premiul Special al Juriului. Despre spectacol, despre premiu şi această participare a avut bucuria să ne vorbească chiar Ana Şuşca.
Ana, ce a însemnat pentru tine participarea la acest  festival?
Ana Şuşca. Participarea la festivalul din Kosovo a fost pentru mine în primul rând o experienţă, sau mai bine zis încă o experienţă, acest festival nefiind primul de acest gen la care am participat, dar este primul în calitate de actriţă. Noutatea a fost însă structura festivalului, acesta fiind un festival de monodrame, iar acest spectacol este de fapt prima monodramă la care am lucrat împreună cu regizorul Attila Bordas.
Te întreb, chiar dacă eşti bine pregătită, ai avut emoţii?
– Bineînţeles că au existat emoţii nu doar înainte de spectacol, ci chiar în timp ce vizionam spectacolele celorlalte trupe, pentru că atunci egoul de artist creştea şi la fel şi dorinţa de a juca şi de a arăta publicului spectacolul nostru, dar aceste emoţii au fost constructive şi m-au ajutat să depăşesc bariera de limbă, căci să nu uităm a fost un spectacol în limba română vizionat de un public care nu vorbeşte limba română. În ciuda acestui fapt, spectacolul a fost foarte bine primit, publicul a reacţionat pozitiv şi felicitările au început să apară imediat după terminarea reprezentaţiei.
Da, s-a văzut. Premiul adus la Rm Vâlcea şi-a  spus cuvântul!
Mai mult decât atât, ne-am întors de acolo cu un premiu, şi anume „premiul special al juriului”. În competiţie au mai existat: premiul pentru cea mai bună actriţă, luat de Rusia, şi premiul pentru cel mai bun spectacol luat de Mongolia. Un alt lucru demn de menţionat este echipa cu care am plecat din România, mă refer acum la partea tehnică a spectacolului, oamenii culiselor care au făcut tot posibilul să adapteze într-un spaţiu nou cu o aparatură diferită acest spectacol astfel încât reprezentaţia să se ridice la aşteptările juriului şi a publicului şi din acest punct de vedere, nu doar pe plan artistic.
Felicitări pentru premiu, dar despre tine ce ne poţi spune, cine eşti tu, unde ai terminat facultatea, lucruri care ţin de cariera ta.
– Cine sunt eu? Sunt, în primul rând un om, un om cu dorinţe, cu vise care aşteaptă să fie împlinite şi, bineînţeles, cu anumite nemulţumiri care aşteaptă să fie depăşite.  Am absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune, secţia Arta Actorului, la Cluj Napoca, în anul 2011-2012, la clasa conf. dr. Miriam Cuibus. Înainte de studii însă am făcut parte din trupa de teatru francofon Dramatis Personae, condusă de domnul Nicolae Wiesz, trupă a Colegiului Mihai Eminescu Baia Mare, pe care l-am absolvit cu ceva ani în urmă. Tot în acea perioadă am avut norocul să joc în trei spectacole montate de domnul Victor Ioan Frunză la Teatrul Municipal din Baia Mare, în două dintre ele am făcut figuraţie, iar în unul am primit chiar rol.
Şi cum ai ajuns la Rm. Vâlcea?
– După terminarea facultăţii am ajuns aici, în oraşul dumneavoastră, prin angajarea la TEATRUL ANTON PANN, primul spectacol în care m-aţi putut vedea aici fiind „Visul unei nopţi de vară”, regia Botos Balint. De atunci însă a mai trecut ceva timp, repertoriul teatrului s-a îmbogăţit atât cu noi spectacole cât şi cu noi spirite, actori tineri şi energici care sub speculaţia corectă a directorului acestui teatru, domnul Adrian Roman, s-au întâlnit în acest loc, în acest oraş, în acest teatru pentru a vă oferi o evadare din realitatea cotidiană prin teatru. „Aceeaşi zi din viaţa mea” este spectacolul care a primit aplauze în Kosovo, în oraşul Peje şi aşteaptă în aceeaşi măsură şi aplauzele dumneavoastră. Până la premiera spectacolului, care va avea loc pe 31 mai, vă aşteptam cu mare drag să vă delectaţi sufletele la TEATRUL ANTON PANN!
Mulţumim, Ana Şuşca, aştept împreună cu iubitorii teatrului această premieră în care faci un rol complet şi complex,  şi bineînţeles vom veni şi la alte spectacole. Mă bucur că am putut să te prezint publicului vâlcean şi nu numai.