„Am pus la dispoziţia organelor de cercetare penală peste 500 ore de filmări”


• declară Marian Bulgaru de la Poliţia Locală, responsabil cu sistemul de supraveghere video a Râmnicului

Aşa cum am mai scris, sistemele de monitorizare video montate în ultimii ani la Râmnicu Vâlcea au ajutat mult Poliţia Locală şi comunitatea, creând un senti­ment de siguranţă în rândul populaţiei, descurajând infracţionalitatea în jurul instituţiilor de învăţământ şi nu numai, scurtând timpul de reacţie a patrulelor, dar şi prin construirea unor materiale probatorii solide faţă de persoanele care au încălcat legea. Trebuie spus că primul sistem de supraveghere video a fost dat în folosinţă în februarie 2008 şi acoperă zonele cu risc criminogen sporit, stabilite în urma unei analize a Poliţiei Municipiului Rm. Vâlcea. Iată, în continuare, alte cazuri de referinţă rezolvate pe baza imaginilor preluate de diferite camere video ale sistemului de supraveghere.

Cum a fost prins hoţul unui aparat de sudură

Preluarea de imagini prin intermediul camerelor de supraveghere este care a condus la identificarea de persoane ce au săvârşit un furt al unui aparat de sudură profesional (triodină), de pe raza comunei Vlădeşti. În data de 24.06.2013, între orele 04.55-05.40, printr-un număr de nouă camere aparţinând Sistemului de supra­veghere al Primăriei Rm. Vâlcea a fost stabilit traseul de deplasare al unui auto­vehicul, pe ruta Vlădeşti – Rm. Vâlcea – Budeşti – Cartierul Feţeni, ce a transportat în portbagaj echipamentul respectiv, a cărui sustragere a fost semnalată la Poliţia Rurală Vlădeşti. „Tranzitând camera cu licenţă ANPR a sistemului de supra­veghere video amplasată pe Calea Bucureşti – zona Goranu, a fost stabilit numărul de înmatriculare a respectivului autovehicul, făptuitorii fiind identificaţi şi ulterior reţinuţi, iar triodina a fost depistată în cursul aceleiaşi zile”, declară Marian Bulgaru de la Poliţia Locală.
Exemplele pot fi, considerabil, mult mai numeroase faţă de referinţele selectate, întrucât – în baza protocolului de colaborare ce este în vigoare în vederea exploatării în comun Poliţia Locală – Poliţia Română – au fost stabilite ca principale domenii de colaborare întărirea siguranţei stradale, combaterea infracţionalităţii şi siguranţa în zona instituţiilor de învăţământ şi alte locuri de interes public. Astfel, numai în cursul anului 2013, printr-un număr de 182 adrese scrise, au fost solicitate şi puse la dispoziţia organelor de Poliţie Română, parchetelor de diferite niveluri, instanţelor de judecată aproxi­mativ 554 ore şi 15 minute de filmări prin intermediul camerelor video ale sistemului de supraveghere, pentru efectuarea de probatorii în dosare penale, privind săvârşirea de diverse infracţiuni. În peri­oada scursă din 2014, numărul de adrese soluţionate este de 93 (şaptezecişidouă) pentru un număr de aproximativ 197 ore şi 40 minute. Gama infracţiunilor şi a altor fapte este extreme de diversă, de la fapte săvârşite cu violenţă(loviri sau alte violenţe, tâlhării), accidente de circulaţie (cu victime sau tamponări), neacordarea de prioritate, conducere fără permis sau sub influenţa băuturilor alcoolice, până la comiterea de furturi (din obiective ale persoanelor juridice, din locuinţe, de autovehicule sau în care au fost utilizate mijloace auto), înşelăciuni (ghicit) ş.a. „Trebuie precizat că sistemul de supra­veghere al Primăriei Mun. Rm. Vâlcea este unic la nivel naţional, prin calitatea, performanţele şi rezultatele sale, obţinute mai ales din 2011 până în prezent şi  a îmbunătăţit  sentimentul de siguranţă al cetăţenilor, pe linia ordinii, siguranţei publice, prevenirea şi combaterea infrac­ţionalităţii stradale. Prin intermediul camerelor video au fost preluate imagini ce au condus la identificarea şi tragerea la răspundere a făptuitorilor de contravenţii şi infracţiuni, precum şi la administrarea probatoriului de către organele de cer­cetare ale instituţiilor abilitate – Poliţia Română, Jandarmeria, instanţe de jude­cată, parchete, alte organe”, a mai decla­rat Bulgaru.