„Am planuri mari pentru buna funcționare a taberelor vâlcene”


• susține Bogdan Marinescu, director DJST Vâlcea

Centrele de agrement din Vâlcea au căutare, deși, încă nu s-a deschis sezonul. Cu toate acestea, în fiecare week-end, grupuri de turiști poposesc pe meleagurile vâlcene și optează pentru cazarea în taberele noastre. Dacă se vor face noi lucrări în centrele de agrement și dacă există o strategie de dezvoltare a acestora am vorbit chiar cu directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vâlcea, Bogdan Marinescu:
– Domnule director, nu a început, oficial, sezonul turistic. Cum sunt pregătite, în această perioadă, centrele de agrement?
Pregătirea a început încă de la finele lui 2014. Pentru noul sezon, trebuie obținute și noi avize pentru buna desfășurare a activității. De exemplu, în perioada aceasta, se face dezinsecția, deratizarea cen­trelor, trebuie obținute avizele medicale pentru salariați, se verifică insta­lațiile electrice, sistemele de monitorizare …În acest ultim caz, vorbim de colaborarea cu firme specializate, totul pentru siguranța celor care vor fi cazați…La sfârșitul lui 2014, am reușit să asigurăm, pentru centrele de agrement, conducte de canalizare. Obligatoriu, trebuiau schimbate, lucru ce nu s-a mai făcut de 30 de ani. Sperăm să schimbăm cât mai repede conductele de alimentare cu apă, la Sala Sporturilor, și asta cu ajutorul partenerilor.
– Tabăra Cozia este pusă cel mai bine la punct. Mai are nevoie de ceva lucrări?
O urgență o reprezintă refacerea gardului împrejmuitor. În partea de sus a centrului, unde gardul este rupt, au tot intrat porcii mistreți. Mă refer la Vila Basarab. În rest, se vor face lucrări de igienizare, se va da cu lavabil și vor fi refăcute instalațiile electrice și sanitare.
– Cum stau lucrurile la centrele Căciulata și Brădișor?
Și la Tabăra Căciulata trebuie reparat gardul. O urgență o reprezintă și refacerea acoperișului de la sala de mese. De asemenea, la fiecare centru de agrement avem de gând să facem grătare. Am luat cărămidă și sper, cu ajutorul personalului, să facem și aceste lucrări, până la începerea sezonului. Gardul va fi refăcut și la Centrul de agrement Brădișor. În plus, vom împrejmui și terenul de sport. Se vor face reparații la Vila Păstrăv, se va da cu lavabil, se refac instalațiile.
– Totul cu fonduri din bugetul propriu?
Cu ajutorul partenerilor, sper să reușim să facem tot ce ne-am pro­pus. Noi solicităm și sprijinul Ministerului de Sport și Tineret. Vă dați sea­ma că mare parte din lucrările amintite se face cu personalul instituției.
– Care a fost gradul de ocupare în 2014?
Am avut 1.760 de cazări, în 2014, respectiv 75% din capacitate. Tabăra Cozia a fost cea mai ocupată, asta și pentru că are cele mai bune condiții.
– Sezonul nu s-a deschis, dar week-end-urile sunt pline…
Așa este. Oficial, nu a început sezonul, dar avem week-end-urile planificate deja. Spre exemplu, week-end-ul trecut, au poposit 56 de elevi din Dâmbovița. Pe 30 martie, a venit un grup de elevi și tineri din Pitești, urmează un grup din Buzău. Iulie și august sunt, însă, lunile de vârf în ceea ce privește gradul de ocupare. În plus, țin să precizez că taberele sunt folosite de elevi și profesori implicați în tot felul de proiecte. Am avut cazați elevi și dascăli de la Liceul de Artă din Râmnic, care participau la un proiect local.
– Ce strategie aplică conducerea DJST pentru promovarea taberelor?
Timp de trei zile, 6, 7 și 8 aprilie, participăm la Târgul de tabere, a doua ediție, ce are loc la București. Participă reprezentanți ai fiecărei direcții județene din țară. Promovăm taberele, dar și turismul vâlcean. Este important să promovăm și zonele din jurul taberelor, turismul local. Omul nu vine doar pentru masă și cazare.
– Care este colaborare cu autoritățile din Călimănești?
Noua conducere a Primăriei ne sprijină foarte mult. Ne-a ajutat cu orice am avut nevoie. Promovarea noastră, ajutorul dat au dus la o revenire a copiilor în centrele de agrement de stat.
– Târgul de tabere reprezintă un eveniment și bănuiesc că, pentru promovare, nu stați doar în acele trei zile de prezentare…
Așa este. După târg, vom face deplasări, alături de responsabilii taberelor, la direcțiile județene pentru sport și tineret din Olt, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți.
– Care mai sunt tarifele în centrele de agrement?
64 lei/zi pentru persoană, o gratuitate oferită la zece persoane.
– Ce activități au loc în tabere?
Fiecare grup de turiști are un program format. Avem de gând acum, să facem și altceva. Nu trebuie să mergem doar pe principiul cazare și masă. Am vorbit cu reprezentanții unui club și sper ca până la începerea sezonului să aducem distracția cu tiroliana în tabăra Cozia. Trebuie să venim noi în întâmpinarea nevoilor turiștilor.