„Am oferit localității Băile Olănești o imagine mult mai plăcută”


• declară primarul Sorin Vasilache

Sorin Vasilache a reușit să miște lucrurile în orașul Băile Olănești, iar, în prezent, sunt deschise mai multe șantiere. Agenda social-democratului e plină. Despre investițiile în derulare, realizările și, de ce nu, neîmplinirile primarului, vom vorbi într-un scurt interviu:
– Domnule primar, încep cu politica…doar mai e puțin până la demararea, oficială, a campaniei electorale. Cum stă Organizația PSD la Olănești?
PSD Olănești poate fi identificat cu realizările mele, ca primar, eu fiind și șeful partidului. N-am făcut chiar tot ce mi-am propus, dar am schimbat multe, am modernizat stațiunea. Nu mai arată delco așa cum era atunci când am preluat frâiele primăriei. PSD Olănești merge bine, iar oamenii știu ce am făcut, cât ne-am zbătut și cred că apreciază eforturile noastre.
– Care sunt realizările dumneavoastră, dar și neîmplinirile?
Ca și realizări, în general, m-am ocupat de infrastructură, am modernizat/asfaltat străzi. În urma inundațiilor din iulie 2014, am făcut două pasarele pietonale, în Olănești-sat și-n Livadia (stațiune); am consolidat strada Islazului, care prezenta risc de prăbușire către Instituția Primăriei. S-a făcut un zid de sprijin și s-au modernizat cinci străzi. În Cheia, am finalizat lucrările la așezământul cultural, reabilitat și modernizat cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții. Am creat o sală de spectacole, cu instalații de sonorizare, bibliotecă. În plus, am modernizat parcul din fața Primăriei. Și  acum se lucrează în zonă. Când se va da drumul la stațiile de asfaltare, vom trece la treabă și vom aduce zona la o imagine mult mai plăcută. La capitolul neîmpliniri, nu am reușit – și aici nu a fost vina mea – să construiesc o grădiniță cu program prelungit. Și Ministerul Educației, și Inspectoratul Școlar ne-au lăsat senzația, an de an, că se vrea începerea lucrărilor…Și asta din 2012…
– O prioritate pentru acest an ar fi…
Prioritatea o reprezintă construirea Grădiniței cu Program Prelungit. Există o axă de finanțare prin POR, am alocat bani pentru întocmirea sau modificarea proiectului. Grădinița va avea, însă, două săli de grupe. Din păcate, constat că numărul copiilor este în scădere. S-au înregistrat, în ultima perioadă, foarte multe decese și tot mai puține nașteri.
– Aveți o agendă plină. Ce alte obiective se află-n atenția dumneavoastră?
Am accesat fonduri europene pentru modernizarea întregului iluminat public. De asemenea, am un proiect de anvelopare a zece blocuri. Starea lor nu e tocmai bună și e nevoie de reabilitare.
– Dacă tot vorbim de blocuri, există și noi clădiri, destinate familiilor cu venituri mici?
Am finalizat un bloc de locuințe și deja au fost repartizate 20 de apartamente. Au mai rămas 12. Primele 20 de apartamente au vizat persoanele evacuate din casele naționalizate. Ideea este că sunt multe cereri, se face o evaluare a dosarelor, dar sigur vor exista și persoane nemulțumite. Tocmai de aceea, voi achiziționa un alt teren pentru construirea unui nou bloc de locuințe.
– Am înțeles că este o problemă cu terenurile. Pentru noi investiții, administrația locală nu mai deține terenuri și trebuie doar să achiziționeze. Ați reușit să faceți ceva pentru baza sportivă, știind că și-n acest caz era nevoie de teren?
A fost achiziționat terenul, care va avea ca destinație fotbal, alte sporturi și poate fi închiriat și de către alte echipe venite pentru antrenamente, mai ales în sezonul rece.
– Am vorbi de lucrări realizate, de proiecte în desfășurare sau în plan, dar cum stați cu bugetul în 2016 comparativ cu cel din 2015?
În 2015, am beneficiat de un buget bogat, datorită și calculelor făcute de ministrul Vâlcov. Atunci, am primit 25 de miliarde lei. Se vedea că aveam ministru venit din rândul edililor, care înțelegea mult mai bine ca alții cum stau lucrurile în administrația publică locală. Acum, bugetul e mai mic. Numai pe luna aceasta am primit 70 mii lei, iar cheltuielile cu personalul ajung la 200 mii  lei. Și asta fără a lua în calcul persoanele cu handicap și însoțitorii.
– În Băile Govora, și-n centrul localității, în ciuda unor realizări, clădiri vechi, lăsate așa de proprietari. Se întâlnesc astfel de clădiri și-n Băile Olănești și dacă da aveți de gând să aplicați noua lege și să-i amendați chiar și cu mărirea taxelor de până la 500 de ori?
Normal că vom face asta. Legea trebuie aplicată. Am înștiințat, în acest caz, câțiva localnici, mai ales cei din zona centrală, să dea la o parte uscăturile, gunoaiele. Avem de-a face cu o stațiune de interes național, internațional, iar unde nu se iau măsuri de bună voie, trecem și la amenzi.
– Sunt arhitecți care se plâng, în unele orașe, că nu sunt consultați privind proiectele. Are Băile Olănești arhitect și dacă da ține cont primarul de sfaturile specialistului?
Din 2013, avem un arhitect șef, care a obținut postul în urma unui concurs. Acum lucrează la faza finală a documentației privind Planul Urbanistic General, care va schimba modul de construire în stațiune. Există reglementări pe zone, există interdicții, sunt identificate zonele de risc, zonele pentru locuit și am extins intravilanul.