Alertă în 16 localități din sud-vestul județului!


Pe 23 iulie, în intervalul orar 9.00 – 12.00, vâlcenii din 16 localități situate în sud-vestul județului au fost alertați prin intermediul sistemului RO-ALERT. S-au primit alerte pe telefon în următoarele localități: Alunu, Berbești, Cernișoara, Fârtățești, Glăvile, Lăcusteni, Lădești, Lăpușata, Măciuca, Popești, Roești, Roșiile, Sinești, Stănești, Tetoiu și Zătreni.

Mesajele de avertizare au ajuns și pe telefoanele vâlcenilor din alte localități!

Conform informațiilor transmise de către autorități, activitatea a avut scopul de a examina funcționarea sistemului, prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone. Avertizarea a fost transmisă și la o parte din locuitorii din localitățile vecine zonei alertate, aceasta fiind cauzată de releele de telefonie mobilă care au raza de acoperire ce depășește limita unei localități.
Telefoanele configurate pentru recepția mesajelor RO-ALERT și care s-au aflat în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare au recepționat următorul mesaj: „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”.

Cum vă puteți configura telefoanele pentru a primi mesaje RO-ALERT

Pentru a primi mesajele transmise de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile sale teritoriale, autoritățile recomandă cetățenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare. Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile.
„Asigurăm opinia publică asupra necesității și utilității derulării acestor activități de testare a sistemului. Din momentul operaționalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) și până în prezent, au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, în situații reale. Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși), toate aceste situații au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție”, au anunțat reprezentanții IGSU prin intermediul unui comunicat de presă.

Ce este RO-ALERT?

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră. Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele rețelelor de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile și configurate corespunzător care se afla în acele zone.

Ce tipuri de telefoane recepționează mesajele RO-ALERT?

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este necesar să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT.  Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu sistemul RO-ALERT sunt disponibile in secțiunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert.ro.
• Material realizat cu sprijinul Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice al ISU Vâlcea