Alege cultura!


epureCând ţara arde în focul campaniei prezidenţiale, când politicienii o iau razna şi spun lucruri trăznite, tu încearcă să te apropii de cultură! Din toată murdăria propagată pe la televiziunile care s-au împărţit în tabere belicoase, tu ca cetăţean onest, care îţi drămuieşti cu grijă banul să-ţi ajungă pentru toate taxele şi să-ţi mai rămână să supravieţuieşti, nu te alegi cu nimic. Tu ieşi tot păgubit din asta, indiferent de cine “învinge”. Dar poţi scăpa de acest infern, alegând cultura şi, slavă Domnului, orăşelul nostru de provincie poate oferi multe momente care să-ţi tămăduiască sufletul.
Sub binecuvântarea primită la Hurezi, de la voievodul-martir Constantin Brâncoveanu, întors acasă după trei veacuri de pribegie, şi praznicul Cuvioasei Parascheva, în această toamnă, se deschide o perspectivă frumoasă privind surprizele culturale şi spirituale oferite de cei care ostenesc în instituţiile şi asociaţiile culturale. Dar nu vreau să uit de roadele toamnei culese de la cei zece artişti plastici, veniţi din toată ţara, la Măldăreşti, o manifestare de succes iniţiată de către domnişoara Liliana Beu, director adjunct la Muzeul Judeţean, care sper să intre în tradiţie. Artiştii au donat muzeului creaţiile din tabără şi cred că organizatorii vor expune aceste tablouri şi la Râmnic. Încă mai puteţi admira expoziţiile de grafică şi pictură “Grup 4+4” de la Muzeul de Istorie şi “Scoarţe şi covoare din Oltenia” de la Muzeul Satului Bujoreni.
Şi dacă m-am referit la arta plastică şi starea pozitivă dată de admiraţia acestor creaţii te invit să te alături membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din Vâlcea la evenimentele din această lună: Expoziţia de pictură Olga Popescu de la Galeria de artă „Constantin Iliescu” (16 octombrie) şi Galeriile de Artă „Artex” Râmnicu Vâlcea (17 octombrie); Expoziţia de pictură şi ceramică Claudiu Schiteanu şi Irina Ionescu de la Muzeul de Artă „Casa Simian” (24 octombrie); Expoziţia de pictură şi sculptură Ramona Slug şi Mihai Chiţu de la Galeriile de Artă „Artex” Râmnicu Vâlcea (31 octombrie).
Teatrele vâlcene te aşteaptă cu piese mai noi sau mai vechi. Remarc aici premiera piesei, de la începutul acestei luni, „Eşti un animal, Viskovitz” de Alessandro Boffa, de la Teatrul “Anton Pann”, pe care nu trebuie să o ratezi. Tot la acest teatru se rejoacă „Trilogia belgrădeană” de Biljana Srbljanovic, regia Cristi Juncu, scenografia Cosmin Ardeleanu (18 octombrie) şi „Ultima şansă” de Mihail Zadarnov, regia Vadas Lászlo, scenografia Albert Alpár (25 octombrie) dar şi piesele dedicate copiilor.
Teatrul „Ariel” te invită la Cinema “Geo Saizescu” unde se rejoacă „Mica Sirenă” de Hans Christian Andersen (19 octombrie); „O scrisoarea pierdută” de I. L. Caragiale (22 octombrie; „Fata Babei şi fata Moşului” de Ion Creangă (26 octombrie).
Filarmonica „Ion Dumitrescu” te aşteaptă la concertele din 20 octombrie (Vivaldi – Concert pentru 2 celli şi orchestră în sol minor, RV531; Giovanni Sollima – Violoncelles, vibrez!; Schumann – Simfonia a III-a), 22 octombrie (Motete şi madrigale de Luca Marenzio, Gesualdo da Venosa, Lodovico da Vittoria, Orlando di Lasso, Claudio Monteverdi, Philippi de Monte, etc.) şi 27 octombrie (Mendelsohn-Bartholdy – Uvertura „Visul unei nopţi de vară”; Mendelsohn-Bartholdy – Concert pentru vioară şi orchestră în mi minor; Beethoven – Simfonia a VIII-a).
Trebuie să mai ştii în această seară, Mihai Mărgineanu, unul dintre eroii serialului „Las Fierbinţi”, concertează la „Ok – Taverna Zăvoi”. Tot la restaurantul din parc va concerta, pe 24 octombrie, îndrăgita formaţie „Direcţia 5”. În zilele de 24-25 octombrie, celebrăm Ziua Armatei, la Garnizoană, Bibliotecă şi Statuia Independenţei. Zilele „Dumitru Drăghicescu” la Râmnic şi Măciuca (25-26 octombrie). Lăcaşurile de cult din Arhiepiscopia Râmnicului te invită în ziua de 26 octombrie la praznicul Sfântului Dimitrie. Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” te aşteaptă la manifestarea „Genialul copil al culturii române – Iulia Hașdeu” – 145 de ani de la naşterea scriitoarei (28 octombrie). Festivalul Naţional „Povestea vorbei” te aşteaptă la Râmnic, în zilele de 31 octombrie – 1 noiembrie.
Decât să pierzi timpul în faţa televizorului, ca să afli cine a mai fost sau mai este agent acoperit, mai bine descoperi ceva care să-ţi lumineze mintea citind o carte. Librăria Humanitas Vâlcea te aşteaptă şi în această lună la evenimentul „Noaptea cărţilor deschise”, organizat pe data de 30 octombrie. Noutăţile editoriale ale acestei toamne te aşteaptă să le răsfoieşti: “Pagini despre sufletul românesc” de Constantin Noica, „Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi” de Herta Muller, „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu” de Dan Lungu, „Mesaj către tineri” de Alex. Ştefanescu, „De profundis” de Oscar Wilde, „Între prieteni” de Amos Oz, “Inima inimii” de Antonio Lobo Antunes, “Aerul pe care îl respiri” de Care Santos, „Pe contur” de Norman Manea, “Demonul amiezii” de Andrew Solomon, „Marea cea mare. O istorie umană a Mediteranei” de David Abulafia, profesor la Cambridge şi specialist în istoria Mediteranei şi altele.
Iată doar câteva raze de lumină care pot exorciza răul care macină societatea de astăzi, cel care nu uneşte, ci dezbină, cel care nu construieşte ci demolează…
Aşa că, în această toamnă agitată, alege cultura!