Ajuns la ediția cu numărul 49, „Cocoșul de Hurezu” a cântat pentru mii de oameni


De vineri până duminică, 2 iunie, la Horezu s-a derulat o nouă ediție, cea cu numărul 49, a târgului de ceramică „Cocoşul de Hurez”. Începând cu cea de-a IV-a ediţie, târgul este aşezat în vatra lui firească, la Horezu, locul unde se desfăşoară – parcul de la stejarii seculari – oferind fiecărui participant spaţii pentru a-şi expune lucrările. Acest eveniment atrage în fiecare an mii de cunoscători şi admiratori ai autenticului românesc, ai tradiţionalului adus la nivel de artă.

Primarul Sărdărescu, amfitrionul celor 80 de ceramiști

În acest an, peste 80 de ceramişti din ţară şi-au expus lucrările la „Cocoșul de Hurez”. La buna organizare a manifestării au contribuit Primăria Horezu, Asociaţia GAL Horezu, Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu Horezu” şi Consiliul Judeţean Vâlcea, care au pregătit un program cultural-artistic în care a dominat arta meşteşugului olăritului, această îndeletnicire a horezenilor, în mâinile cărora lutul autentic prinde viaţă. Ca de fiecare dată, judeţul nostru a fost reprezentat de cei mai mulţi ceramişti din Horezu, 40 la număr, alături de obiecte realizate în atelierele din Lungeşti şi Vlădeşti.
„Vreau să mulţumesc tuturor invitaţilor care, zilele acestea, ne-au onorat cu prezenţa, la cea de-a 49-a ediţie a acestui festival arhicunoscut atât în ţară, cât şi peste hotare. Totodată, vreau să le urez tuturor copiilor un sincer «La mulţi ani», de ziua lor. Vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte al Consiliului Judeţean pentru sprijinul acordat în desfăşurarea festivalului şi pentru sprijinul pe care ni-l oferă, în fiecare zi, pentru dezvoltarea oraşului nostru. Vreau să le mulţumesc tuturor ceramiştilor care fac eforturi uriaşe în păstrarea acestui meşteşug tradiţional şi pentru că aleg să fie prezenţi, în fiecare an, la Horezu”, a spus, în deschiderea eveni­men­tului, primarul Nicolae Sărdărescu.

Un fost primar al urbei de sub Buila a fost făcut cetățean de onoare

În context, ar mai fi de amintit faptul că, în cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului, administrația locală i-a conferit titlul de cetăţean de onoare primarului oraşului din perioada 2004 – 2008, Gheorghe Niță, pentru meritele deosebite în dezvoltarea localității.

Roșul și galbenul, culori specifice

Ceramica de Hurez este un tip de ceramică românească tipic orașului oltenesc Horezu. România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitățiii UNESCO cu Ritualul Călușului, Doina, Ceramica de Horezu și Colindatul de ceată bărbătească, împreună cu Republica Moldova. Un simbol dominant în pictura vaselor de Horezu este cocoșul, alături de care, însă, întâlnim și alte figuri precum stele, șerpi, copaci, oameni, flori, pești, spirala dublă, linia dreaptă, linia ondulată, frunza, brâul, soarele, spicul, pomul vieții și coada de păun. Există și două culori specifice zonei: roșul și galbenul de Horezu.