AJOFM Vâlcea, prezentă la bursa locurilor de muncă din Cehia


• angajatorii cehi şi-au manifestat dorinţa de a recruta personal din  România, prin intermediul reţelei Eures România.

În perioada 23-24 octombrie 2013, s-a desfășurat în Cehia, la Praga, Bursa locurilor de muncă Profesia Days, eveniment organizat în parteneriat cu rețeaua Eures Cehia, care a invitat reprezentanți Eures din mai multe țări UE, cum ar fi: Marea Britanie, Germania, Olanda, Slovenia, Slovacia etc.

La bursă a participat și Liviu Cochirlea, consilier Eures în cadrul AJOFM Vâlcea și un consilier Eures din cadrul ANOFM. Eures România s-a prezentat cu locuri de muncă din diferite domenii: IT, producţie, vânzări, alimentaţie publică etc. De asemenea, consilierii Eures România au prezentat oferta de locuri de muncă şi au oferit servicii de informare, mediere şi consiliere atât cetăţenilor români, participanţi la această bursă, dar şi cetăţenilor europeni şi non europeni din Republica Moldova, interesaţi de obţinerea unui loc de muncă în România. S-au prezentat printr-o sesiune de informare „Condiţiile de muncă şi de viaţă din România”. Majoritatea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, care s-au interesat de locurile de muncă din ţară erau calificaţi în meserii în diferite ocupaţii, precum: economişti, marketing, analişti, precum şi câteva persoane din domeniul IT. Menţionăm că persoanele solicitante au primit informaţii, fără a depune sau avea un CV, fiindu-le prezentate locurile de muncă vacante la aceea dată, pe portalul ANOFM precum şi modalitatea de aplicare, în cazul găsirii unei oferte corespunzătoare. Principalul obstacol în înţelegerea şi cunoaşterea ofertelor îl constituie, din punct de vedere al cetăţenilor UE, prezentarea lor în limba română.

Prezenţa reţelei Eures România la eveniment a fost importantă, dată fiind necesitatea actualizării informaţiilor pe care le au cetăţenii români şi străini cu privire la evoluţia pieţei muncii şi a oportunităţilor de ocupare din România. Au fost distribuite cu această ocazie materiale informative referitoare la serviciile Eures România, precum şi broşura „Living and working in Romania”, aceasta fiind extrem de utilă pentru adaptarea cetăţenilor străini la piaţa muncii româneşti.

Trebuie spus că bursa locurilor de muncă din Cehia a oferit posibilitatea de iniţiere a proiectelor de cooperare cu ceilalţi membrii Eures, precum şi cu diverşi angajatorii cehi care şi-au manifestat dorinţa de a recruta personal din  România, prin intermediul reţelei Eures România.