Agricultura, domeniu prioritar


În ultima vreme, Camera Deputaților a mai adoptat două legi importante pentru sectorul zootehniei, respectiv Legea privind aprobarea „Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol” şi Legea privind aprobarea „Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie”. Legile inițiate de parlamentari ai Partidului Social Democrat au fost votate după reexaminare, iar prin intrarea lor în vigoare fermierii din aceste sectoare vor primi ajutoare de la stat în valoare de 660 de milioane de euro, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
„Pentru sectorul avicol, ajutoarele de stat ajung la 300 de milioane de euro, iar pentru Programul de susținere a crescătorilor de suine, pentru activitatea de reproducție, ajutoarele ajung la 360 de milioane de euro. Se dorește reducerea importurilor la carnea de porc și de pasăre, ținând cont că, în acest moment, România importă carne de porc pentru aproximativ 35% din consumul intern, iar procentul ajunge până la 50%, dacă luăm în considerare și numărul purceilor importați, iar pentru carnea de pasăre procentul importurilor este de 34%, pe când importul de ouă ajunge la 9,2%. Prin adoptarea celor două legi, se reglementează criteriile de eligibilitate pentru aceste programe, modalitatea de acordare a ajutorului de stat, valoarea ajutorului de stat, dar și alte aspecte necesare aplicării lor. Cei care vor realiza investiții prin aceste programe vor trebui să desfășoare activitatea pe o perioadă de minimum 10 ani de la finalizarea investiției, care are un termen maxim de realizare de 18 luni de la prima decontare, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 6 luni”, a declarat deputatul vâlcean Daniela Oteșanu (foto).
Mai trebuie spus că cele două programe se vor aproba anual, prin ordin comun al miniștrilor agriculturii și finanțelor și se vor derula până în anul 2020.