Adrian Bușu, vicepreședinte CJ Vâlcea: „Complexul Măldărești intră într-un program de reabilitare!”


• al doilea om din legislativ a dat vestea la vernisajul expoziției „Măldărești plein-air”
Șeful democrat-liberalilor vâlceni a anunțat, cu vădită satisfacție, că unul din simbolurile liberalismului din județul nostru va suferi un amplu proces de reabilitare. În fața artiștilor veniți din toate colțurile țării pentru ediția 2018 a taberei de pictură de la Complexul muzeal Măldărești, Adrian Bușu, vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea, a adus vestea cea mare completând că ediția viitoare a evenimentului, susținut în acest an de Ministerul Culturii prin Programul Centenar, se va desfășura într-un veritabil șantier.
Cula Duca a fost construită în anul 1818 de către Gheorghiță Măldărescu, cu inscripția 1827 (anul executării stucăturilor) în tencuiala clădirii. Clădirea a fost cumpărată, în anul 1910, de omul politic liberal I. Gh. Duca.
În forma dreptunghiulară, este alcătuită din parter și două etaje. Parterul prezintă caracteristicile culei, fiind prevăzut cu o ușă de acces din lemn de gorun masiv, comună beciului și părții locuite a culei și cinci ferestruici înguste ce par niște metereze. Aici se văd stâlpii enormi din lemn, care susțin grinzile masive. Remarcată pentru decorul deosebit de autentic, această încăpere a fost folosită foarte des în producțiile cinematografice, aici turnându-se filme de referință ca: „Neînfricații”, „Drumul Oaselor”, „Iancu Jianu – Haiducul”.
Primul etaj cuprinde o încăpere mare, iatac și o sală, iar al doilea are două odăi, o încăpere mai mică și un vast cerdac, al cărui tavan este împărțit în trei registre, având fiecare la mijloc câte un motiv decorativ. Se poate observa varietatea și frumusețea sobelor cu gura de încărcare într-o cameră și soba în alta, cu modele diferite de la o încăpere la alta și care sunt mărturii vii ale artei unui meșteșug de mult apus.

Casa memorială „I. Gh. Duca”, piesă importantă în complexul muzeal

Pe lângă această culă, muzeul este completat și de Casa memorială „I. Gh. Duca”, ridicată de fruntașul liberal în anul 1912, devenită la 29 decembrie 1998, Casa memoriala „I. Gh. Duca”, care cuprinde un salon, biroul de lucru și dormitorul cu piesele originale. Sunt prezentate în expoziție originile familiei Duca, etapele din viața sa, personalități politice importante ale vremii, activitatea în magistratură, din Centrala Băncilor Populare, în Parlament, activitatea sa de ministru, și ca membru marcant al Partidului National Liberal.