Activităţi derulate de Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea


biblioteca_judeteana2Zilele acestea, o delegaţie alcătuită din membri ai Societăţii Culturale „Anton Pann”, ai Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea (Secţia Împrumut Carte pentru Adulţi, Sala de Lectură, echipa proiectului „Books Like Acting”, Secţia de Etnologie şi Folclor „Mihai Pop“), ai Asociaţiei Liga Femeilor Creştin Ortodoxe de pe lângă Arhiepiscopia Râmnicului şi ai Asociaţiei „Zâmbete Colorate” a vizitat beneficiarii Centrului de Asistenţă Medico-Social Lădeşti. În cadrul acestei vizite au fost dăruite alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte. De asemenea, cei prezenţi la această întâlnire au participat la un program artistic. Pe parcursul vizitei, delegaţia a fost însoţiţă de medicul Romulus Mateescu, dar şi de conducerea Centrului. Proiectul “Iubirea de aproapele meu” continuă şi anul acesta, contribuind la extinderea preocupărilor unei instituţii de cultură precum Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea  în sfera socială. În cadrul acestui proiect au mai avut loc activităţi de socializare în centrele: Bistriţa, Milcoiu, Bălceşti, Lădeşti, Zătreni.
În această perioadă, la Secţia de Etnologie şi Folclor „Mihai Pop” a avut loc activitatea cu tema „Satul vâlcean, parte integrantă a patrimoniului naţional”. Acest eveniment face parte din Proiectul „Cercetarea, cunoaşterea şi promovarea tradiţiilor locale în gimnazii şi colegii”, la care au participat elevii de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” şi Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” Rm. Vâlcea, coordonaţi de prof. Maria Ţanea şi de prof. Florin Creangă. Elisabeta Pearcu, bibliotecara Secţiei de Etnologie şi Folclor „Mihai Pop”, a vorbit despre satul vâlcean, parte integrantă a patrimoniului naţional. Prof. Maria Ţanea a prezentat elevilor lucrarea „Importanţa tradiţiilor şi folclorului în viaţa fiecăruia dintre noi”, subliniind că tradiţiile şi folclorul îi ajută pe tineri să îşi cunoască identitatea, să îşi construiască propria personalitate, într-o perioadă marcată profund de diluarea valorilor tradiţionale. Prof. Florin Creangă a prezentat videoproiecţia „Satul, izvor de tradiţie şi obiceiuri”. La finalul întâlnirii, bibliotecara Elisabeta Pearcu a prezentat Secţia de Etnologie şi Folclor „Mihai Pop”, care deţine un număr însemnat de lucrări, sursă importantă de inspiraţie pentru cercetători, elevi, studenţi, masteranzi şi nu numai, dar şi o expoziţie de carte de etnologie.
Lectura schimbă totul, schimbă modul de raportare a fiecăruia la realitate şi ficţiune deopotrivă, îi ajută pe iubitorii de lectură să devină cititori încrezători şi entuziaşti şi construieşte empatie. Empatia este acel instrument care ne aduce împreună şi care ne permite să ne înţelegem unii pe alţii, să facem schimb de idei şi să împărtăşim experienţe. Acesta este scopul pentru care Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea a creat Clubul de lectură „Povestea Vorbei”. Prima întâlnire a avut loc joi, 16 octombrie 2014, la Secţia de Împrumut pentru Adulţi, într-o atmosferă plăcută şi intimă. Pe acordurile „Anotimpurilor” lui Vivaldi, cei 12 participanţi au ascultat câteva dintre amintirile doamnei Anastasia Stroescu, postate şi pe blogul personal http://anastasiastroescu.blogspot.ro/, au citit o istorioară din cartea „Şarpele cu ochelari”, autor Teodor Brucăr şi au recitat câteva poezii din creaţia lui Paul Stănişor. La final, bibliotecarii au propus pentru următoarea întâlnire, care va avea loc pe 13 noiembrie 2014, la ora 17.00, o sesiune de lectură din opera scriitorului francez Marc Levy. Pentru aceasta a fost organizată o expoziţie tematică şi a fost prezentat un film documentar despre viaţa şi opera autorului francez. Sunt aşteptaţi să ni se alăture toţi iubitorii de lectură.