„Activ la orice vârstă” sau hai să muncim și după 55 de ani


• proiectul are ca scop angajarea pe piața muncii și a persoanelor trecute de 50 de ani • există, însă, reticență de ambele părți

Prin proiectul „Activ la orice vârstă” se dorește schimbarea mentalității și încadrarea pe piața muncii și a persoanelor trecute de 55 de ani. Asta deoarece aceste persoane își fac simțită prezența tot mai mult, iar problema este valabilă atât pentru țara noastră, cât și pentru celelalte state din Uniunea Europeană.

„Dacă în trecut vârsta de 55 de ani pentru șomer era aproape de pensie, în viitor vârsta va reprezenta mijlocul perioadei de muncă. Lucrurile se vor complica. Tocmai de aceea a fost conceput un pachet de măsuri privind șomerii de peste 55 de ani. Se dorește o prelungire a vieții active pentru persoanele respective. Există două măsuri în acest sens. Prima se referă la subvenționarea locului de muncă pentru angajatorii care încadrează șomeri până-n 45 de ani. Angajatorul primește, timp de un an, 500 lei/lună. Din analiza noastră, rezultă că suma este mică. Legea a fost concepută conform indicatorului social, acum 6-7 ani. De la 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi 1.200 lei și se încearcă de către ANOFM schimbarea indicatorului social. Cea de-a doua măsură se referă la cei care mai au cinci ani până ies la pensie. Angajatorii care încadrează în muncă aceste persoane beneficiază de 500 lei/lună timp de cinci ani. Am întâlnit reticențe de ambele părți. Angajatorii spun că vechii meseriași nu sunt puși la curent cu noutățile, nu au competențele actualizate. Reticența am întâlnit-o și de cealaltă parte; oamenii au un interes scăzut să muncească”, a declarat Gabriel Albinaru, director AJOFM Vâlcea.

Faptul că persoanele trecute de 55 de ani nu au căutare printre angajatori se vede și-n ultimele statistici ale AJOFM Vâlcea. Pe primele zece luni din an, 30 de persoane trecute de 45 de ani s-au angajat și numai două de peste 55 de ani, angajatorii beneficiind de subvenții conform legii.