ACADEMICIANUL MIHAI CIMPOI, UN BUN AL PATRIMONIULUI CULTURAL ROMÂNESC (2)


Reputat scriitor și filosof al culturii, istoric și critic literar, eseist de anvergură, Mihai Cimpoi se numără, astăzi, printre puținii contemporani cu un foarte bogat bilanț în eminescolo­gie. De altfel, neobosita sa activitate de a da o fizionomie aparte operelor marilor noștri clasici nu se rezumă doar la Poetul Nepereche, ce stăpânește de la înălțimi amețitoare LIMBA ROMÂNĂ, unde nu poate fi ajuns și nici urmat de nimeni. O dovadă elocventă sunt scrierile sale de-a lungul unor rodnice decenii de înaltă erudiție despre operele lui Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, George Bacovia, Nichita Stă­nescu, Marin Preda, Grigore Vieru, Ion Druță, Dumitru Matcovschi ș.a. Am selectat din bogata sa operă literară doar câteva titluri: “Disocieri” (1969), “Profiluri literare” (1972), “Cicatricea lui Ulysse” (1982), “Întoarcerea la iz­voare” – eseu despre Grigore Vieru (1985), “Duminica valorilor” (1989), “Basarabia sub steaua exilului” (1994), “Lucian Blaga. Paradisiacul. Lucife­ricul. Mioriticul.” , poem critic, (1997), “Mărul de aur”. Valori românești în perspectivă europeană (1998), “Brâncuși, poet al ne-sfârșirii” ( 2001), “Spre un nou Eminescu” . Dialoguri cu eminescologii din lume (Chișinău, 1993 și București, 1995), “Căderea în sus a Luceafărului” (1993), “Narcis și Hyperion” (1979, 1985 și 1994), “Mă topesc în flăcări”. Dialoguri cu eminescologii cunoscuți (1999, 2001), “O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia” . Monografie care continuă demonstrația lui George Călinescu că “literatura română este una și indivizibilă”; “Sfinte firi vizionare”. Clasicii români: medalioane (1995), “Esența ființei (Mi)teme și simboluri existențiale eminesciene” (2007) și multe, multe altele.

Din septembrie 1991 până în octombrie 2010 a fost președinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; Membru de onoare al Academiei Române, din 1991; Membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (din 1992); Membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru în Consiliul de conducere al acestei Uniuni; membru al Organizației Mondiale a Scriitorilor. O carte de vizită care impune, dar căreia i se pot adăuga alte noi file cu date revelatoare, culese dintr-o activitate literară și publicistică ce se întinde pe aproape o jumătate de secol, care i-a adus lui Mihai Cimpoi numeroase distincții, premii și înalte titluri, un imens prestigiu internațional.

Personalitatea lui Mihai Cimpoi este definitiv fixată în patrimoniul istoriei și criticii literare românești. La mulți ani, Magistre!