ABECEDAR


Nicolae_Radu

Mitul (Alegoria) peșterii

Celebru prin semnificaţiile sale multiple, Mitul peșterii, poate fi găsit în Dialogul lui Platon Republica, partea a VII-a. În rezumat este vorba despre un scenariu imaginat de filozof, cu oameni înlănţuiţi, captivi, așezaţi cu faţa spre unul din pereţi, într-o peșteră. În spatele lor se afla o lumină care proiecta umbrele oamenilor și animalelor din afara peșterii care treceau pe o șosea separată de peșteră printr-un zid nu prea înalt. Cei înlănţuiţi nu ieșiseră niciodată din peșteră și erau convinși că în afară nu existau decât acele umbre văzute de ei pe perete. Filozoful imaginează apoi un alt scenariu în care unul dintre cei înlănţuiţi iese din peșteră și după ce se obișnuiește cu lumina orbitoare, vede cât de frumoasă este adevărata lume. Se întoarce și spune ce a văzut sperând să-și entuziasmeze tovarășii de captivitate, dar spre surpriza lui aceștia nu numai că nu-l cred, dar vor să-l omoare, considerându-l nebun.
Filozoful pune două întrebări: Prima: dacă există posibilitatea ca formele adevărate ale lumii sensibile să rămână inaccesibile unor oameni care își trăiesc viaţa privind imaginea umbrelor? A doua întrebare este dacă formele au o origine? Și care este această origine? Nu intrăm în amănuntele filozofice ale răspunsurilor, interesante numai pentru specialiști.
Întrebările lui Platon și semnificaţia Mitului peşterii rămân însă actuale. Mulţi oameni sunt convinși că ceea ce văd pe sticla televizorului, un zid modern, este adevărat. Am verificat această constatare în timpul unor reveniri pe meleagurile natale. Oameni res­pectabili, unii chiar din familie, au încercat să mă îndoctrineze și să-mi sugereze o anume orientare politică, considerată de ei ca cea mai bună. I-am întrebat de unde au informaţiile pe care mi le prezentau.
– Cum, de unde, de la televizor.
– Si ce canale urmărești?
– Ce canale, eu mă uit numai la Antena 3, de acolo aflu tot ce se întâmplă în lume.
Încercarea mea de a-i convinge să se uite și la alte posturi de televiziune a fost întâmpinată la fel ca în Mitul peșterii, cu vrăjmășie și agresivitate. Mi-am zis în sinea mea: sărmani captivi înlănţuiţi!
Nicolae Radu