A ieșit „pe piață” ghidul solicitantului pentru Submăsura 7.2


Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat recent ghidul final al solicitantului aferent submăsurii 7.2 – Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, în cadrul căreia comunele sau ONG-urilor pot obține fonduri europene nerambursabile. Submăsura 7.2 „Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” se încadrează, în prevederile art. 20 din Regulamentul (UE) 1305/ 2013, cu modificările și completările ulterioare, în Măsura 07 „Servicii de bază și reînnoirea satelor în zonele rurale” și contribuie la domeniul de intervenție DI 6B – Încurajarea dezvoltării locale în zonele rurale. Contribuția publică totală, pentru Domeniul de intervenție DI 6B „Încurajarea dezvoltării locale în zonele rurale”, este de 1.103.236.678 euro, din care: 85 % contribuție europeană – FEADR și 15% contribuția națională de la bugetul de stat pentru regiunile de dezvoltare ale României, fără regiunea București – Ilfov și 75% contribuția Uniunii Europene și 25% contribuția națională de la bugetul de stat pentru regiunea București – Ilfov.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin sub-măsura 7.2 sunt: comunele și asociațiile acestora, conform legislației naționale în vigoare și ONG-uri – pentru investiții în infrastructura educațio­nală (grădinițe) și socială (creșe și infrastructură tip after-school). Nu sunt eligibile cererile de finanțare depuse de consiliile locale în numele comunelor.

Condiții minime obligatorii pentru acordarea sprijinului

Pentru a se încadra la beneficiari, solicitantul trebuie să respecte valoarea totală/ comună, pentru investiții care vizează un singur tip de sprijin pe toată perioada de programare 2014-2020, cu excepția:
1. Valorii maxime/comună/tip sprijin, pentru un ADI, poate fi depășită, în cazul în care investiția este justificată funcțional și deservește mai multe comune. În acest caz, valoarea totală a proiectului, nu poate depăși valoarea maximă/comună/tip sprijin înmulțit cu numărul de comune direct beneficiare ale proiectului dar nu mai mult de 4.000.000 euro.
2. Valorii totale/tip de sprijin a unei comunei (indiferent că aplică singură sau ca membru ADI) care nu trebuie să depășească valoarea maximă prevăzută în fișa măsurii cu excepția situației prevăzute la punctul 1.
Solicitantul trebuie să se angajeze că va asigura mentenanța investiției pe o perioadă de minimum 5 ani de la data ultimei plăți. Se vor verifica declarația pe propria răspundere, Hotărârea Consiliului Local (Hotărârile Consiliilor Locale în cazul ADI), Hotărârea Adunării Generale a ONG. Solicitantul nu trebuie să fie în insolvență sau incapacitate de plată. Se vor verifica: declarația pe propria răspundere, Buletinul Procedurilor de Insolvență, alte documente specifice, după caz, fiecărei categorii de solicitanți.
Investiția trebuie să se încadreze în cel puțin unul din tipurile de sprijin prevăzute prin sub-măsură: Investiții în active corporale (Infrastructură rutieră de interes local și infrastructură de apă/ apă uzată, Infrastructură educațională, Infrastructură socială) și Investiții în active necorporale. Investiția trebuie să se realizeze în spațiul rural: se va verifica dacă investiția se realizează la nivel de comună, respectiv în satele componente. Investiția trebuie să fie în corelare cu orice strategie de dezvoltare națională/regională/ județeană/ locală aprobată, corespunzătoare domeniului de investiții. Se va verifica extrasul din strategie, din care rezultă că investiția este în corelare cu orice strategie de dezvoltare națională/regională/județeană/locală aprobată, corespunzătoare domeniului de investiții precum și copia hotărârii de aprobare a strategiei.
Investiția trebuie să respecte Planul Urbanistic General. Se va verifica dacă investiția respectă toate specificațiile din Certificatul de Urbanism eliberat în temeiul reglementărilor Documentației de urbanism faza PUG. În situația în care investiția propusă prin proiect nu se regăsește în PUG, solicitantul va depune Certificatul de Urbanism eliberat în temeiul reglementărilor Documentației de urbanism fără PUZ.
Investiția trebuie să demonstreze necesitatea, oportunitatea și potențialul economic al acesteia. Se vor verifica Hotărârea Consiliului Local (Hotărârile Consiliilor Locale în cazul ADI), Hotărârea Adunării Generale a ONG, Studiile de Fezabilitate/Documentațiile de Avizare pentru Lucrări de Intervenții inclusiv capitolul privind analiza cost-beneficiu.
Investiția în infrastructură de apă/apă uzată trebuie să se realizeze în localități rurale care fac parte din aglomerări umane cuprinse între 2.000 – 10.000 l.e. Se va verifica Avizul de conformitate al Operatorului Regional. Investiția în infrastructura de apă/apă uzata să fie în conformitate cu Master Planurile aprobate.
Valoarea sprijinului nerambursabil acordat este de: 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele aplicate de autoritățile publice locale și ONG-uri care sunt ne-generatoare de venit și nu va depăși: 1.000.000 Euro/ comună, pentru investiții care vizează un singur tip de sprijin (infrastructura de drumuri, apă sau apă uzată); 2.500.000 Euro/ comună, pentru investiții care vizează înființarea infrastructurii de apă și apă uzată și 1.500.000 euro pentru extinderea acestei infrastructuri; 500.000 Euro, pentru proiectele de infrastructură educațională/socială; 4.000.000 euro, pentru proiectele colective (ADI din care fac parte comune) (proiecte care vizează mai multe comune) fără a depăși valoarea maximă /comună/tip de sprijin.