684 de ani de la Bătălia de la Posada. La mulți ani, Perișani!


posada 2 posada 3 posada 4 posada 5 posada monument posada perisani posada

Week-end-ul ce tocmai s-a încheiat a fost unul plin de activități culturale și istorice în Țara Loviștei: au fost marcați 684 de ani de la Bătălia de la Posada (1330) și, totodată, zilele comunei Perișani. De câțiva ani buni, sărbătoarea se derulează sub sloganul inițiat de primarul Ion Sandu: „sărbătoare fără politică”. Au onorat invitația la eveniment prefectul județului, Dumitru Nicu Cornoiu, vicepreședintele CJ Vâlcea, Bogdan Pistol, deputatul PNL, Cristi Buican, Samoil Vîlcu, membru PDL, primarul comunei Dăești, Gheorghe Popolan, edilul din Prundeni, Ion Horăscu, consilieri județeni, locali, oameni de cultură, istorici. După ce sâmbătă, 8 noiembrie, startul a fost dat de elevii Școlii Gimnaziale Perișani, participanți la un concurs istoric-cultural cu tema „Posada 1330”, a doua zi, pe 9 noiembrie, totul a demarat cu o ședință festivă a Consiliului Local Perișani.
Constantin Buican, director Școala gimnazială Perișani: „Evenimentul este dedicat marcării a 684 de ani de la Bătălia de la Posada din 1330. Sărbătorim, în același timp, și zilele comunei Perișani. Timpul a ținut cu noi, deși, când era mai rece, parcă prezența era mai numeroasă. Sărbătoarea a demarat, de fapt, de ieri (n.r. sâmbătă, 8 noiembrie), când a fost organizat concursul județean «Posada 1330», participând 40 de elevi din Nordul județului. Încercăm, cu sprijinul domnului primar, ca-n anii următori, concursul să fie unul interjudețean, cu participarea și a celorlalte județe vecine. Mai mult, poate, cu timpul, devine și concurs național, pentru că Bătălia de la Posada nu e importantă doar pentru comunitatea noastră, ci pentru toți românii”.
Cristi Buican, deputat liberal: „Posada Perișanilor evocă un moment istoric care, din păcate, nu e marcat și de oficialitățile statului. Mă bucur că alături de noi este și vicepreședintele CJ Vâlcea, Bogdan Pistol, dar poate ar fi trebuit să fie prezenți mai mulți istorici, precum și președintele Muzeului de Istorie. Probabil nu împărtășesc punctul de vedere că aici a avut loc Bătălia de la Posada, aici l-a învins, în 1330, Basarab I pe Carol Robert de Anjou. În viitor, domnule primar, să facem din această manifestare mai mult o dezbatere științifică, să încercăm să dăm o anvergură națională evenimentului…Cu toate finanțările reduse ale Guvernului, ale CJ, primarul comunei și consilierii locali au realizat lucruri deosebite și transformă Perișani într-o localitate europeană. La mulți ani, Perișani!”
Florin Epure, director Cultura Vâlcea: „Evenimentul Posada 1330 este cinstit, din câte știu eu, într-un singur loc din țară: aici, la Perișani. Posada 1330 reprezintă un moment glorios când Basarab I a dat o lecție seniorului său. Basarab I are curajul să se opună lui Carol Robert de Anjou care organizează, de fapt, o campanie de pedepsire. Basarab I își afirmase independența față de seniorul său, tribut n-a mai plătit de mult. Importantă e valoarea oamenilor, suferința lor față de istorie. Controversele continuă până când avem ceva clar. De exemplu, cei care mureau erau puși într-o groapă comună. Nu puteau fi duși în altă parte…această groapă trebuie descoperită. Direcția pentru Cultură susține inițiativele oamenilor din zonă, iar la anul doresc o cercetare amănunțită”.
Pe ritmurile Fanfarei „Gabriel Chaborschi”, toți cei prezenți s-au îndreptat către Monumentul Posada, apoi către Statuia lui Basarab I unde, în frunte cu primarul Ion Sandu, au fost depuse coroane de flori, iar acțiunea s-a încheiat cu marșul militar.