4.800 de vâlceni, „loviți” de cancer – boala secolului 21


Cancerul tinde să devină boala secolului XXI, iar prevenția contează foarte mult. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vâlcea au marcat Luna națională de prevenție a cancerului, luna februarie, la sediul Bibliotecii Județene, în prezența mai multor elevi, dar și a membrilor CAR Pensionari Râmnicu Vâlcea.
„E bine ca lumea să conștientizeze cum stau lucrurile cu ceea ce tinde să devină boala secolului 21. În general, se merge pe ideea că dacă ești bolnav de cancer pui ștampila «gata, s-a terminat». Nu este așa. Știința a evoluat. Contează și psihicul, să încurajăm lupta cu cancerul”, a ținut să precizeze, în deschiderea acțiunii, Remus Grigorescu (foto stânga), directorul Bibliotecii Județene.
La rândul său, moderatorul întâlnirii, dr. Cristiana Gândăcioiu (foto dreapta) – DSP Vâlcea, a oferit date statistice, la nivel de județ, privind îmbolnăvirile de cancer.
În anul 2015, s-au înregistrat 4.840 de bolnavi de cancer, din care 1.147 sunt cazuri noi. În mediul urban, au fost 2.748 de pacienți și-n mediul rural 2.092. Din totalul bolnavilor, 3.032 sunt femei. În ceea ce privește cancerul de col uterin, au fost luate în evidență 604 paciente, din care 62 cazuri noi. În mediul urban erau 304 femei, iar în mediul rural – 300. 1.015 paciente erau luate în evidențe cu cancer de sân, din care 675 la oraș și 340 în mediul rural. 657 de vâlceni au fost diagnosticați cu cancer colorectal, iar 217 cu cancer bronhopulmonar. O ușoară scădere s-a observat la cazurile de cancer de prostată, 412 la număr, față de 360 înregistrate în 2014. Au fost 129 de cazuri de cancer la stomac.
Pentru a face o comparație, redăm și cifrele înregistrate în 2014. Astfel, s-au înregistrat 4.425 de cazuri de cancer, din care 1.192 noi. În mediul urban, au fost depistate 2.552 de cazuri, iar restul în mediul rural. Din totalul cazurilor, 2.818 erau femei. În ceea ce privește cancerul de col uterin, care reprezintă a doua cauză a mortalității din lume, în Vâlcea erau înregistrate 517 de cazuri, din care 70 noi-apărute. 940 de femei au fost diagnosticate cu cancer de sân, din care 125 noi-paciente. Au fost 600 de pacienți cu cancer colorectal, 200cu cancer bronhopulmonar, 366 cu cancer de prostată și 125 cu cancer de stomac.
„Nu există o cauză, ci un cumul. În principiu, vorbim de: infecții, nutriție, fumat, alcool, poluare, expunere ocupațională și stres. Din păcate, conform statisticilor, se constată că crește numărul femeilor fumătoare. Aproximativ 40% din femei fumează. Ideea este că se constată o creștere a ratei de supraviețuire. De aici reiese că populația conștientizează prezența la medic, la cele mai mici simptome. Contează și prezența la medic anual, fără vreun simptom anume. Cancerul de col uterin rămâne, însă, cea mai mare problemă, o provocare a momentului”, a declarat dr. Gândăcioiu.
Așa cum am mai specificat, au răspuns invitației mai mulți elevi de la școlile din Râmnic, aceștia arătându-se interesați de subiect.