29 iulie – la răscrucea istoriei, astăzi se desemnează viitorul preşedinte al ţării


Românii sărbătoresc astăzi împlinirea a 166 de ani de când, în Zăvoiul de la Râmnicu-Vâlcea, s-a intonat oficial, pentru prima dată, în cadru organizat, mobilizatorul şi tumultuosul cântec revoluţionar „Deşteaptă-te, române!”, devenit Imnul Naţional al României.
O coincidenţă a istoriei face ca, tot în această zi de 29 iulie, să se  mai adauge şi alte evenimente cu rezonanţă în viaţa noastră cotidiană. Să ne amintim, de exemplu, că, în urmă cu doi ani, tot într-o zi de 29 iulie, într-un referendum naţional, peste 7,4 milioane de români au optat prin vot pentru demiterea impulsivului preşedinte Traian Băsescu, a celui care, timp de aproape un deceniu, nu a făcut altceva decât să dezbine şi să învrăjbească oamenii şi instituţiile statului nostru.
La confluenţa acestei date – 29 iulie – se adaugă astăzi şi întrunirea din capitala Olteniei, la Craiova, a Consiliului Naţional al PSD, în cadrul căreia prim-ministrul Victor Ponta îşi va declara oficial candidatura la alegerile prezidenţiale din noiembrie a.c. Este o declaraţie care deja a creat valuri de nelinişte în rândurile celorlalte partide de opoziţie, speriate şi bulversate de rezultatele sondajelor de opinie efectuate în ultimele două luni, potrivit cărora, în cazul participării la scrutinul prezidenţial din noiembrie, premierul Victor Ponta – liderul social-democraţilor, va câştiga detaşat.
La întrebarea: „Ce preşedinte vor românii?”, răspunsurile subiecţilor luaţi aleatoriu de către institutele de investigaţii sociologice au răspuns fără echivoc că vor un preşedinte tânăr, dar cu expertiză politică şi aplecare spre oameni, spre nevoile lor, spre nevoile ţării. Or, prin sita acestor criterii, cu excepţia lui Victor Ponta, niciunul dintre candidaţii nominalizaţi până la această dată nu va reuşi să treacă spre a îndeplini preferinţele publice majoritare.
Într-adevăr, România are nevoie imperioasă de un şef de stat care să readucă entuziasmul şi să împlinească speranţele oamenilor, să pună stavilă dezbinării şi scandalurilor pe care  le-au trăit românii de-a lungul ultimilor 10 ani. Este timpul ca în fruntea ţării, românii să aducă prin votul lor de la 2 şi 16 noiembrie a.c., un preşedinte tânăr, unificator al solidarităţii, un promotor al demnităţii şi mândriei naţionale, un şef de stat onest şi harnic, corect şi elegant, care să mobilizeze prin exemplul său întreaga naţiune română.