28 din cele peste 400 de unități școlare, avizate ISU


• de autorizațiile privind securitatea la incendii beneficiază doar clădirile noi și cele modernizate • școlile vechi, dotate doar cu echipamente anti-incendii: stingătoare, hidranți, planuri de evacuare

Din cele 495 de unități de învățământ preuniversitar și universitar din județ, doar 28 au avizele de securitate în caz de incendii. Este vorba despre 26 de unități din învățământul primar și liceal și alte două din sistemul universitar, adică „Constantin Brâncoveanu” și „Spiru Haret”. Potrivit declarației purtătorului de cuvânt din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” Vâlcea, Octavian Fulger, majoritatea unităților educaționale avizată de pompieri se află-n Râmnic. „Ca și-n cazul clădirilor unde activează instituțiile publice, la școli, grădinițe, licee și universități modificările legislative înregistrate, inițial, în 2006, apoi în 2014, vizează sediile noi, cele renovate și modernizate. Clădirile vechi trebuie să-și asigure echipamentele de stingere a incendiilor, inclusiv planul de evacuare, în timp ce clădirile noi trebuie avizate de ISU”, a precizat Octavian Fulger.

În ultima vreme, în județ, au fost ridicate sau renovate multe grădinițe, acestea funcționând cu avize pentru securitate în caz de incendii. De exemplu, în această toamnă, a fost dată în folosință, în comuna Păușești-Măglași, prima grădiniță cu program prelungit. „Grădinița cu Program Prelungit, ridicată cu fonduri de la Banca Mondială, la cererea părinților, este prima unitate de acest gen de pe raza localității. Deține toate avizele de funcționare: de la Sanepid, pompieri…”, a declarat, pentru ziarul nostru, edilul Alexandru Dediu.

Da, Grădinița cu Program Prelungit din Păușești-Măglași are avizele, a fost făcută la cererea părinților, dar nu funcționează cu program normal. Părinții copiilor s-au răzgândit, mai ales când au auzit că trebuie să achite câte 8 lei/zi pentru hrană. Clădirea a fost dată în folosință, dar grădinița activează la program normal.