276 de cereri pentru „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”


• OJFIR Vâlcea anunță că au fost solicitate toate fondurile europene alocate prin PNDR 2020 pentru dezvoltarea fermelor mici
OJFIR anunță epuizarea fondurilor europene nerambursabile alocate pentru sesiunea din acest an prin intermediul PNDR 2014 – 2020 pentru dezvoltarea fermelor mici, înainte de data închiderii sesiunii.
AFIR a primit online 6.372 de solicitări de finanțare în valoare totală de 95.580.000 euro. Precizăm că alocarea financiară stabilită pentru sesiunea anuală 2018 a submăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” a fost de 47.790.000 euro. Sesiunea de primire a cererilor de finanțare a fermelor mici fost deschisă pe 1 august 2018 și avea prevăzut ca termen limită de depunere data de 31 decembrie 2018.
La nivelul județului nostru, au fost depuse 276 cereri: 229 în luna august, 43 în septembrie și 4 în octombrie pentru accesarea fondurilor alocate SubMăsurii. 6.3. al cărei scop este sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special, cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
Alocarea bugetară disponibilă aferentă Submăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” este de 100 milioane de euro pentru acest an, din care 21 milioane de euro pentru zona montană. Intensitatea sprijinului pentru această submăsură este de 100%.
Obiectivele sunt îmbunătățirea managementului exploatației agricole și orientarea spre piață a exploatațiilor agricole de mici dimensiuni.
Beneficiarii eligibili sunt fermierii care au drept de proprietate și /sau drept de folosință pentru o exploatație agricolă, care sunt persoane fizice înregistrate sau autorizate sau au un SRL și care respectă încadrarea în categoria microîntreprinderi sau întreprinderi mici.
Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea Planului de Afaceri (PA) și activitatea economică desfășurată de beneficiar. Cheltuielile propuse în PA, inclusiv capitalul de lucru și activitățile relevante pentru implementarea corectă a planului aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.
Planul de Afaceri trebuie să conțină prezentarea situației inițiale a exploatației, prezentarea etapelor și a obiectivelor propuse, prezentarea detaliată a acțiunilor.
Valoarea sprijinului atinge 15.000 euro pentru o exploatație agricolă și se acordă în două tranșe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare; 25% din cuantumul sprijinului în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare; se va acorda pe o perioada de 3/ 5* ani (*perioada de 5 ani se aplică doar pentru sectorul pomicol).
Informații oferite de Alina Păunoiu (foto), director OJFIR Vâlcea.