27 de localități și zeci de obiective de infrastructură afectate de calamități


Fenomenele meteorologice nefavorabile nu au ocolit județul Vâlcea, în această perioadă. 27 de localități au fost lovite de ploile abundente ce au dus, implicit, la reactivarea sau formarea de noi alunecări de teren. Toate acestea în perioada 26  februarie – 11 aprilie.
În Râmnicu Vâlcea, zidul Parcului „Mircea cel Bătrân” s-a prăbușit pe o distanță de 10 metri, afectând și sectorul apropiat, ce nu mai prezintă siguranță. Specialiștii în domeniu au decis realizarea unei expertize tehnice pentru consolidarea zidului. În Berbești, în zilele de 21 și 22 martie, s-a produs o alunecare de teren în zona de Nord a Carierei Panga, pe o suprafață de 10 hectare. A fost afectat, pe 3 hectare, perimetrul de licență al exploatării. Afectate au fost și terenuri agricole, forestiere și un drum de acces către proprietățile agricole, fiind perturbată activitatea minieră. În orașul Băile Govora, pe strada Horia, Cloșca și Crișan, un imobil nu mai prezintă siguranță, fiind necesară o expertiză de urgență. De asemenea, s-a decis evaluarea unui teren de pe strada Mărăști, afectat și el. În orașul Băbeni, este nevoie de decolmatarea de urgență a unui canal de preluare a apelor pluviale.
În comuna Stoenești, există mai multe zone cu eroziuni provocate de pârâul Cacova, ce necesită efectuarea unor lucrări de apărare a malurilor. Pe 24 martie, ca urmare a unor rafale de vânt, a fost afectată învelitoarea bazei sportive. În Vaideeni, din cauza excesului de umiditate, a existat o alunecare de teren ce a afectat drumul local Râpă și a afectat circulația, existând restricție de tonaj. Pe acel drum, există și un sector forestier ce a fost, de asemenea, afectat din cauza prăbușirii materialului de pe versanți. Sectorul respectiv se afla în plin proces de modernizare. Specialiștii au decis ca proiectantul obiectivului să găsească soluții tehnice pentru stabilizarea zonei și finalizarea proiectului. În comuna Ștefănești, pe DJ 677 Drăgășani – Lungești, a fost afectat un șanț marginal ce nu a mai putut prelua apele fluviale, inundând terenurile învecinate. A fost degradat un podeț și sunt necesare lucrări de refacere a obiectivului. O familie din zonă a solicitat evaluarea gospodăriei care se poate inunda în urma unor precipitații abundente.
În satul Berbeşti din comuna Laloșu există probleme cu sistemul de colectare a apelor fluviale, în timp ce-n Dăești, a fost afectată o treime din platforma unui drum de interes local, ca urmare a lipsei eficiente a sistemului de colectare a apelor pluviale. A fost afectat și drumul local Valea Bunii, pe o suprafață de 15 metri. În comuna Roșiile, satul Pleșești, o alunecare de teren se află la 1 2metri de locuința unui cetățean, existând, deja, fisuri în exteriorul și interiorul casei. S-a convenit ca proprietarii să efectueze lucrări de consolidare a imobilului. În Pietrari a fost afectată o punte, singura legătură cu cetățenii din cătunul Coastele Cernei. Sunt în pericol și conductele de alimentare cu apă ce traversează pârâul Otăsău. În Orlești, satul Procopoaia, sunt probleme pe drumul de interes local „Jitieni” , apărând crăpături, în timp ce-n Perișani, pe DN 7D, a fost afectat un podeț și este îngreunată circulația între satele Poiana și Perișani. Proiectul tehnic a fost întocmit și există și fonduri pentru refacerea infrastructurii. Alte localități afectate sunt Mateești, Lungești, Glăvile, Mitrofani, Bărbătești, Scundu, Stroești, Olanu, Prundeni, Șirineasa, Măldărești, Popești, Zătreni și Livezi.