25 septembrie – «Ziua Z» pentru Dan Șova în dosarul CET Govora


Procurorii anti-corupție solicită condamnarea la închisoare pentru trafic de influență în dosarul CET Govora, confiscarea sumei de 100.000 de euro și menținerea sechestrului asigurător, pronunțarea în acest dosar fiind amânată pentru 25 septembrie. Aceștia susțin că Dan Șova a pretins în mod direct 5.000 de euro pe lună de la denunțătoarea în acest dosar în schimbul intervenției sale pe lângă directorul general Mihai Bălan pentru încheierea unui contract de asistență juridică cu casa de avocatură a denunțătoarei. Șova ar fi primit, în total, suma de 100.000 de euro!
„Inculpatul a beneficiat de plăți lunare până în iulie 2014. Infracțiunea s-a consumat în 2011, dar s-a epuizat în 2014. Inculpatul nu a contestat încheierea contractelor, dar susține că au fost respectate dispozițiile legale. A confirmat însă că nu au avut aprobarea Adunării Generale a Acționarilor. Apreciem că această conduită a inculpatului se circumscrie sferei ilicitului penal”, a spus procurorul, apreciind că aceste elemente impun condamnarea lui Șova la închisoare pentru trafic de influență și pedeapsă complementară.
Din pedeapsa principală va fi scăzută perioada reținerii, arestării preventive și a arestului la domiciliu. Procurorul a mai cerut confiscarea specială a sumei de 100.000 euro și menținerea sechestrului asigurător. În cazul fostului director general al CET Govora, Mihai Bălan, procurorii au cerut condamnarea pentru abuz în serviciu și obligarea la plata a 1,3 milioane de lei despăgubiri civile către CET Govora.
News.ro scrie că Dan Șova a fost trimis în judecată în luna ianuarie în dosarul CET Govora, în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură. Alături de Șova, a fost judecat și fostul director general al CET Govora, Mihai Bălan, pentru trafic de influență și abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Procurorii notează în rechizitoriu că, în urma demersurilor lui Dan Șova pe lângă Mihai Bălan, în lunile decembrie 2011 și mai 2013, Bălan a încheiat două contracte de consultanță cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunțător, iar în perioadele ianuarie-octombrie 2012 și, respectiv, iunie 2013-august 2014, a avizat, din partea CET Govora, plățile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale și a normelor interne de funcționare a societății respective. DNA mai arată că aceste contracte nu erau justificate pentru că atunci CET Govora avea un departament juridic în care își desfășurau activitatea șase juriști, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistență din partea vreunei societăți de avocatură.