25 de rețele de apă din Vâlcea, fără viză sanitară


• DSP Vâlcea a dat, anul trecut, amenzi în valoare de 14.000 lei

28 de rețele de apă coordonate de Apavil S.A., alte 10 ce țin de primării și trei de obști de moșneni sau o societate au autorizația sanitară a Direcției de Sănătate Publică Vâlcea. La polul opus, sunt 25 de primării ce nu au obținut viza sanitară, amintind aici: Amărăști, Bărbătești, Boișoara, Copăceni, Orlești – Scundu etc. De asemenea, fără autorizație sunt și sistemele de apă din Brezoi și Horezu. Potrivit declarației directorului DSP Vâlcea, Lorena Mărgăritescu, motivele sunt: neasigurarea perimetrelor de protecție sanitară, probele de apă sunt neconforme sau documentele depuse la sediul instituției sunt incomplete. Cei mai vizați sunt primarii care obțin autorizațiile sanitare, dar nu mai solicită și viza de funcționare.
„Am analizat, anul trecut, 648 de probe din care 569 au corespuns Legii 458, iar 49 nu s-au încadrat în parametrii legii. De ce? Este vorba despre neconfomitatea clorului rezidual liber și este cazul a 40 de probe, fier crescut în 10 probe, oxadibilitatea, parametrii biologici…S-au acordat 13 sancțiuni, din care patru amenzi în valoare de 14.000 lei”, a precizat Lorena Mărgăritescu.

Malaia, fără canalizare

Nu doar Berbești va rămâne fără canalizare, dar și finanțare. Este și cazul comunei Malaia, unde, din datele furnizate de către Cristian Jianu, directorul Apavil S.A., nu există sistem de canalizare și nici nu se dorește. Ca și la Berbești, nu s-a dat nicio hotărâre de Consiliu Local în acest sens, consilierii refuzând predarea sistemului către Apavil.