200 de ani – Franz Liszt


200_de_ani_Franz_LisztPe 20 octombrie, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea marchează lansarea unui nou proiect cu o comemorare „200 de ani – Franz Liszt”. Despre aceste acţiuni frumoase ne-a vorbit prof. Augustina Sanda Constantinescu, directorul bibliotecii: „Pe 20 octombrie, lansăm un proiect pe care îl desfăşurăm împreună cu Societatea „Irina Şaţchi”. Este un proiect extrem de frumos şi generos, în care ne-am angajat cu toată convingerea şi al cărui obiectiv principal este să luptăm pentru educaţia muzicală, pentru orientarea către muzica cea mare, şi în general către muzica bună, de calitate, a elevilor, a studenţilor, în general a tinerilor.

Am constatat că avem această tendinţă, de a le reproşa tinerilor, uneori, că nu ascultă decât un gen de muzică, că se orientează către muzica de proastă calitate, că îşi pierd rădăcinile şi reperele naţionale ale creaţiei muzicale şi nu au aspiraţia de a dobândi o educaţie muzicală superioară. Şi atunci, acest proiect, care implică studenţi de la academiile şi facultăţile de muzică din ţară, studenţi la muzicologie şi critică muzicală, care vor fi interlocutorii de bază ai tinerilor ce vor să adere la proiectul nostru, în sensul că vor face prezentări de compozitori, de opere muzicale de mare valoare, de curente muzicale, de instrumente şi că vor încerca în felul acesta să atragă şi să înţeleagă muzica de calitate.

N-o să ne oprim doar la genul simfonic, o să abordăm şi alte genuri muzicale, încercând să-i orientăm pe tineri către muzica de calitate. Nu vom neglija muzica populară, folclorul de bună calitate şi importanţa lui în cultura naţională, ca şi în cultura europeană, pentru că noi ştim că marile motive muzicale circulă ca şi în literatură. Proiectul debutează pe data de 20 octombrie, când vom face o comemorare de 200 de ani Franz Liszt, comemorare care va aduce în atenţie, prin contribuţia colegilor mei de la Sala Multimedia, ce vor realiza un film documentar cu Franz Liszt, apoi vom avea prezentarea unui pelerinaj Franz Liszt, care a avut loc vara aceasta, împreună cu studenţi, profesori de la Conservatorul din Bucureşti, elevi de la Şcoala Populară de Artă. „Pe urmele lui Franz Liszt” s-a intitulat acest pelerinaj, la care tinerii, care au participat, au putut avea privilegiul să asculte informaţii şi să vadă locu­rile pe unde a cântat şi trăit Franz Liszt. De asemenea, vom avea o ilustrare muzicală, tot din creaţia compozito­rului, Arsenescu, pianistă şi lector universitar, Mihaela Manafu, pianistă la Liceul de Artă, şi Camelia Clavac, care va ilustra din muzica vocală a lui Franz Liszt. Deci, acesta este momentul, cu care deschidem acest proiect.”