20 de echipe în Liga a II-a, într-o singură serie!


 

 

 

Marţi, în Bucureşti, a avut loc Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal. Membri LPF prezenţi la şedinţă au votat, oarecum surprinzător, în unanimitate propunerea de schimbare a sistemului competiţional al Ligii I. Conform votului, actualul sistem cu 18 echipe ar trebui să se schimbe într-unul cu 14, dorindu-se astfel concentrarea valorilor într-un campionat mai puternic. În plus, sistemul care a dat mari bătăi de cap în Liga a II-a, cel cu play-off şi play-out, urmează să fie implementat şi la nivelul Ligii I. Desigur, toate aceste aspecte votate la Adunarea Generală a LPF vor deveni realităţi numai dacă, în urma unei şedinţe, membri Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal îşi vor da acceptul.

Oficialii Ligii Profesioniste de Fotbal vor propune aceluiaşi comitet al FRF şi schimbarea sistemelor competiţionale din eşaloanele doi şi trei, ştiute fiind nemulţumirile care s-au iscat în actualul sezon. Astfel, pentru Liga II-a se doreşte implementarea unui sistem cu 20 echipe, grupate într-o singură serie şi nu în două serii, aşa cum s-a întâmplat până acum. Conform votului exprimat marţi, din această ligă secundă cu 20 de echipe, primele două clasate urmează să promoveze în Liga I, iar ultimele patru urmează să retrogradeze în Liga III-a. De asemenea, oficialii LPF s-au gândit şi la o modalitate prin care ar putea să „dezmorţească” Liga a III-a. Începând cu sezonul 2015/2016, echipele care activează pe ultimul nivel al fotbalului profesionist din România ar trebui să se întreacă într-un campionat cu patru serii, fiecare serie cu câte 18 echipe. Din fiecare serie, campioana va promova în Liga a II-a, iar ultimele patru clasate vor retrograda în Liga a IV-a. Sistemul propus este semnificativ diferit faţă de cel actual, compus din şase serii, fiecare dintre acestea cu câte 12 echipe.

• Liga I ar trebui să se dispute, începând cu sezonul 2015/2016, doar cu 14 echipe, dar cu play-off şi play-out

La finalul Adunării Generale a LPF, preşedintele Consiliului de administraţie al Stelei, Valeriu Argăseală, a declarat, pentru Mediafax, că schimbarea sistemului competiţional este un lucru bun. Acesta a adus ca argument faptul că, cel puţin la nivelul Ligii I, valorile vor fi mult mai concentrate şi s-ar produce mai mulţi bani din drepturile de televizare. „Cu 14 echipe, Liga I va arăta mai bine. Va fi o concentrare a valorilor, un număr mai mare de meciuri decât în prezent şi bani mai mulţi din televizare. Meciurile vor fi mult mai încinse în Liga I pentru că, la finalul sezonului următor, vor retrograda şase echipe. Din Liga a II-a vor promova doar două. Noi am propus să se modifice sistemul competiţional şi la Liga a II-a şi la Liga a III-a. Important este ca, începând de la Liga a III-a, să se retrogradeze în funcţie de nivelul ligii superioare, respectiv Liga a II-a şi Liga I. În propunerea LPF, în Liga a II-a va fi o serie cu 20 de echipe, iar la Liga a III-a vor fi patru serii de câte 18 echipe. Cei de la Liga a III-a am înţeles că ar propune să se împartă aceste 72 de echipe pe criterii geografice şi atunci ar vrea să fie şase serii. Dar asta le aparţine lor ca decizie”, a declarat oficialul Stelei.

 

Dacă nu promovează acum, Vâlcea ar putea avea „misiune imposibilă” în sezoanele următoare

 

Implicată în lupta pentru promovarea în Liga I, CS Municipal Râmnicu Vâlcea s-ar putea afla la una dintre ultimele tentative de a accede în primul eşalon. Dacă sistemul propus de LPF va fi adoptat şi de Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, echipelor din Liga a II-a le va fi mult mai greu să promoveze în Liga I. La finalul sezonului viitor, care se va desfăşura tot după sistemul actual, doar campioanele seriilor Est şi Vest vor promova în Liga I. Iar din sezonul 2015/2016, misiunea vâlcenilor va deveni şi mai ingrată. Liga a II-a va avea o singură serie, cu 20 de echipe, primele două urmând să promoveze în Liga I.

n grupaj realizat de Valentin MATEESCU