20.234 lei – cea mai mare pensie de serviciu din Vâlcea


• în topul primelor zece pensii din judeţ, unde magistraţii sunt majoritari, conduce un aviator

Vă întrebaţi dacă există şi pensionari fericiţi? Cu peste 200 milioane lei vechi în fiecare lună, e cam greu să fi altfel decât… ei, bine, măcar împăcat cu bătrâneţea dacă nu chiar fericit să-ţi trăieşti apusul vieţii. În judeţul nostru, primele zece locuri de bunici super-iubiţi de urmaşi sunt ocupate de opt magistraţi şi doi aviatori. 20.234 lei este cea mai babană dintre pensiile brute de serviciu.
Şi ajunge pe adresa unui fost aviator, care după ce întoarce statului ce impune legea, tot rămâne cu 16.270 lei. Cei opt magistraţi care mai compun acest ultra-select clasament au bucuria unor pensii brute de serviciu de la 13.685 până la 18.412 lei.
În ceea ce priveşte pensiile de asigurări sociale, cea mai mare este de 7629 lei, brut, pentru un fost director din mediul privat, locul doi 7419 pentru un dispecer, din domeniul public, iar al treilea loc este ocupat de un fost rector cu 6311. Cea mai mică pensie brută de asigurări sociale în acest TOP 10 este de 5315 lei.
Vă reamintim că pensiile aviatorilor au fost tăiate în 2010 ca parte a măsurilor de austeritate decise de Guvernul Boc. În primăvara anului trecut, preşedintele a semnat decretul de promulgare a legii care reintroduce pensiile de serviciu ale aviatorilor, şi care prevede că aviatorii şi personalul navigant beneficiază de pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni de activitate. Anterior tăierii pensiilor speciale, un fost aviator încasa în medie lunar 9.000 de lei, faţă de 1.800 după tăiere.

Foștii judecători și procurori ocupă mai multe poziții de top

Cât priveşte statutul judecătorilor şi procurorilor cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură, aceştia beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.
Judecătorii şi procurorii sunt pensionaţi la cerere înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege şi beneficiază de pensie dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în aceste funcţii. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare şi perioadele în care judecătorul sau procurorul a exercitat profesia de avocat, fără ca ponderea acestora să poată fi mai mare de 10 ani.
Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de 25 de ani în funcţia de judecător sau procuror, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1%, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data pensionării.
De pensia de serviciu beneficiază şi judecătorii şi procurorii cu o vechime în magistratură între 20 şi 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală.
Persoanele care îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute la alin. (1) şi (3) numai în funcţia de judecător sau procuror beneficiază de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie. În acest caz, pensia se stabileşte pe baza drepturilor salariale pe care le are un judecător sau procuror în funcţie în condiţii identice de vechime şi nivel al instanţei sau parchetului.
De aceste prevederi pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţia de judecător sau procuror din motive neimputabile. Judecătorii şi procurorii militari pot opta între pensia de serviciu sau pensia militară de serviciu.