Du-te la...

Intonarea Imnului Național de Ziua Râmnicului

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

20 septembrie 2019

162 de ani de la dezrobirea romilor – marcați de Guvern


Advertisements

Ca în fiecare an, pe 20 februarie, comunitatea romă din România marchează împlinirea a 162 de ani de la adoptarea legii pentru dezrobirea romilor. Cu această ocazie, consilierul de stat Dana Varga a transmis un mesaj din partea Executivului.
„Începând cu anul 2011, data de 20 februarie reprezintă un moment important pentru comunitatea romă din țara noastră. În urmă cu 162 de ani, domnitorul Țării Românești Barbu Dimitrie Știrbei promulga actul care a stat la baza dezrobirii romilor. Actul normativ «Legiuirea pentru emancipatia tuturor țiganilor din Principatul Românesc» a însemnat, pentru populația romă, eliberarea din robia în care s-a aflat aproape 500 de ani. Comunitatea romă deține loc important în istoria poporului român, fiind cea alături de care românii au conviețuit secole de-a rândul într-o formă paşnică. Această conviețuire a influențat în mod evident și viața, dar și cultura celor două comunități. De aceea, nu putem rămâne indiferenți la faptul că în țara noastră există concetățeni care nu se bucură de această deplinătate a drepturilor și libertăților, din variate motive”, se arată în prima parte a comunicatului de presă dat publciității pe marginea acestui subiect.

Dana Varga: „Reprezentanții clasei politice au obligația de a se angaja să lupte împotriva discriminării”

„Nimeni nu ar trebui să sufere din cauza etniei sau din cauza prejudecăților nefondate ce se întâlnesc la nivelul comunității în care trăim. Instituțiile naționale, precum și toți reprezentanții clasei politice și ai opiniei publice, au obligația de a se angaja să lupte împotriva discriminării și să îmbunătățească integrarea persoanelor de etnie romă. Romii sunt o parte a acestei națiuni, iar cetățenii de etnie romă trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca toți ceilalți locuitori ai țării. Nu sunt de acord cu prejudecățile existente, uneori și în spațiul public cu privire la romi, deoarece ei au dovedit că pot avea succes într-o lume care adesea le-a fost potrivnică. (…) Guvernul României se va implica pentru asigurarea dreptului romilor de a-şi păstra şi dezvolta liber identitatea etnică. Suntem conștienți de provocările cu care mulți romi se confruntă în viața lor de zi cu zi, de aceea toate strategiile necesită din partea fiecăruia dintre noi un efort în a le aplica. Am nu doar speranţa, ci şi certitudinea că viitorul va fi mai bun pentru comunitatea romă. Este un drept pe care această comunitate l-a câştigat cu prisosinţă”, se arată în finalul comunicatului de presă transmis de reprezentanta Guvernului.
De amintit și faptul că, în perioada 20 – 22 februarie, consilierul de stat Dana Varga a participat la manifestațiile organizate de reprezentanții comunității rome cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la adoptarea legii pentru dezrobirea romilor.

 

Alte articole de la Eveniment