11 localități vâlcene, prinse în cel mai mare proiect de energie al țării


• valoarea acestui proiect, peste jumătate de miliard de euro
Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vâlcea a încheiat, în data de 14 februarie 2018, contractul ce are ca obiect prestarea de servicii de înregistrare sistematică (cadastru general) a imobilelor din opt UAT-uri, situate în 50 sectoare cadastrale, în vederea realizării proiectului „BRUA” și implică o suprafață de aproximativ 3736,122 ha. U.A.T.-urile din județul Vâlcea prin care va trece conducta și în care se vor efectua lucrări de înregistrare sistematică sunt următoarele: Crețeni, Drăgășani, Gușoeni, Măciuca, Ștefănești, Sutești, Tetoiu, Zătreni, Lăcusteni, Fârtățești și Voicești. În U.A.T.-urile Lăcusteni, Fârtățești și Voicești sunt deja în curs de derulare lucrări de înregistrare sistematică. Pentru implementarea gazoductului „BRUA” sunt implicate patru state: Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Gazoductul pentru realizarea proiectului „BRUA” va avea o lungime de 479 km pe teritoriul României.

Ce este BRUA?

BRUA este un proiect cu o valoare de aproximativ 560 milioane de euro, care se va traduce pe teritoriul României printr-o conductă de 550 km pe traseul Giurgiu – Podişor – Corbu – Hurezani – Hațeg – Recaş – Horia şi a trei staţii noi de comprimare (Corbu, Haţeg, Horia), care vor lega punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota). La momentul finalizării BRUA (în anul 2019), gazoductul va permite transportul a 1,5 mld. mc/an gaze naturale înspre Bulgaria şi de 4,4 mld. mc/an înspre Ungaria. Gazoductul va permite nu doar furnizarea de gaze către Europa Centrală, ci și un flux bidirecțional, ceea ce înseamnă mai multe surse, mai multă competiție și un preț mai mic pentru consumatorul final.

Prin acest proiect, România își va securiza poziția de hub regional pe piața energetică din Europa

Privit într-un context regional, Gazoductul BRUA se integrează perfect atât în politicile Uniunii Europene de diversificare a surselor de energie și securizare furnizării de gaze naturale către piața europeană. Combinat cu proiectele similare din Bulgaria și Grecia, BRUA va lega Europa Centrală cu Coridorul Sudic ce aduce gazele azere din Bazinul Caspic, via Turcia, prin Grecia și Albania. De asemenea, BRUA se adaugă politicilor României de a-și consolida poziția de hub regional pe piața energetică. Viitoarea conectare a BRUA cu prognozatul terminal GNL de la Constanța, printr-o extindere de 300 km, va continua politica de securizare a pieței energetice europene. Astfel se va facilita accesul atât la perimetrele românești de gaze naturale din Marea Neagră, cât și la o rută alternativă pentru gazele din Bazinul Caspic, exploatate de compania azeră SOCAR, cu care Transgaz are deja un Memorandum de înțelegere semnat.