11 localități vâlcene „călcate” de BRUA


„BRUA sau „Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze naturale pe coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria” este un proiect Transgaz cu o valoare de 478,6 milioane de euro, din care 179,6 milioane euro sunt grant de la Uniunea Europeană „ pe teritoriul României, conducta va avea o lungime de aproximativ 479 de kilometri şi va trece prin 10 judeţe • în județul nostru, conducta de gaz va traversa localităţile Voiceşti, Drăgăşani, Ştefăneşti, Suteşti, Creţeni, Măciuca, Fârtăţeşti, Tetoiu, Lăcusteni, Guşoieni şi Zătreni • „În cadrul întâlnirii de la Vâlcea cu primarii acestor localităţi şi reprezentanţii Transgaz s-a vorbit despre avantajele şi impactul acestui proiect, aflat în faza de implementare, asupra comunităţilor locale”, declară deputatul Cocoș • „Compania Transgaz aplică o politică europeană prin care trebuie să sprijine comunităţile locale acolo unde îşi desfăşoară activitatea şi unde se investeşte în astfel de obiective. Sunt convins că branşarea localităţii nu se va putea face din această conductă, care va trece prin localitate, dar trebuie să se găsească o soluţie”, spune primarul Concioiu de la Gușoeni

BRUA sau „Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze naturale pe coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria” este un proiect Transgaz cu o valoare de 478,6 milioane de euro, din care 179,6 milioane euro sunt grant de la Uniunea Europeană. Pe teritoriul României, conducta va avea o lungime de aproximativ 479 de kilometri şi va trece prin 10 judeţe. „Proiectul BRUA constă în construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Acest nou coridor vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, valorificarea unor noi surse de gaze naturale în perimetrele offshore din Marea Neagră, precum şi valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale permanente pe interconectările cu Bulgaria şi Ungaria. Faza I a proiectului BRUA necesită o investiţie totală de 478,6 milioane de euro, iar termenul estimat de punere în funcţiune şi începere operare este decembrie 2019. UE ne-a a acordat un grant de 179 de milioane de euro pentru realizarea conductei”, declară deputatul Vasile Cocoș.
Lucrările la interconectorul BRUA se desfăşoară pe teritoriul a 11 judeţe din ţară. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria. În județul nostru, conducta de gaz va traversa localităţile Voiceşti, Drăgăşani, Ştefăneşti, Suteşti, Creţeni, Măciuca, Fârtăţeşti, Tetoiu, Lăcusteni, Guşoieni şi Zătreni. „În cadrul întâlnirii de la Vâlcea cu primarii acestor localităţi şi reprezentanţii Transgaz s-a vorbit despre avantajele şi impactul acestui proiect, aflat în faza de implementare, asupra comunităţilor locale”, mai spune Cocoș. „Lucrările la proiectul gazoductului BRUA continuă, acestea fiind chiar accelerate, iar termenul de finalizare a rămas neschimbat. Accelerăm BRUA pentru că aşteptăm ca gazul din offshore, respectiv companiile Exxon şi OMV să demareze şi atunci noi trebuie să fim pregătiţi. Foarte mulţi vorbesc, foarte puţini cunosc. Pe de altă parte, nu poţi favoriza Gazprom. Gazprom-ul în interiorul României nu are reţele de gaze, nu are conducte. Cine spune lucrul acesta nu cunoaşte”, a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei, termenul de finalizare pentru faza a II-a este după realizarea procedurii de „open season” care este acum în derulare de către Transgaz.