1 Decembrie este o stare de spirit şi nu doar o dată istorică!


Radulescu_Constantin_webAnul 1918 a consemnat pentru români momentul sublim în care Carpaţii nu au mai fost linie de graniţă, ci au devenit punţi de legătură între cei care vorbeau aceeaşi limbă, se închinau la acelaşi Dumnezeu şi aveau aceiaşi strămoşi. Actul de la 1 decembrie se înscrie ca un arc peste timp cu acel excepţionalism românesc, încheind ciclul istoric început cu 24 ianuarie 1859 când Moldova şi Ţara Românească au devenit un singur stat.
Pentru a se ajunge la 1 decembrie, nu trebuie uitat că România, cu precădere clasa politică de atunci de la Bucureşti a ştiut să joace o carte extrem de riscantă într-un context istoric când două imperii care dominau Europa, cel german şi cel austro-ungar, erau mai aproape teritorial de noi decât Antanta reprezentată de Anglia şi Franţa mai ales când aliatul de răsărit, Rusia, traversa convulsiile unei revoluţii bol­şevice. Cu toate acestea şi cu rege german, Ro­mânia a decis să joace cum am spus, cartea aliaţilor anglo-francezi şi să intre într-un război extrem de dur la capătul căruia teritoriul pierdut în urmă cu 1000 de ani, Transilvania, urma să revină înapoi la matcă.
Vâlcea a fost unul din cele mai mari teatre de război iar luptele care s-au dat pe Valea Oltului sunt mărturii scrise ale jertfei ostaşilor români în războiul de reîntregire. La Câineni, unul din bravii noştri generali, Praporgescu, a murit cu îndemnul „PE AICI NU SE TRECE!”. Puţină lume ştie că cinci dascăli de la Colegiul Alexandru Lahovari au pierit pe frontul de pe Valea Oltului iar sute de alţi români au lăsat prin jertfa lor, un testament istoric ce urma să aibă loc pe 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia.
România de azi este o ţară care joacă din nou un rol istoric în contextul actual al globalizării dar şi al mondializării conflictelor. Suntem de departe una dintre cele mai stabile ţări din această parte a Europei, stat pe care aliaţii noştri de atunci se bazează şi azi.
Românii sunt la fel de uniţi, la fel de solidari, la fel de demni şi la fel de mândri precum în acel 1 Decembrie de acum 96 de ani şi trebuie să arătăm asta în fiecare zi. Nu există mai multe Românii, nu avem o Românie de aici şi una din diaspora, nu avem o Românie a oltenilor, una a moldovenilor sau una a ardelenilor. Avem o singură Românie!
Clasa politică de astăzi, dacă nu ştie să fie la fel de inspirată ca cea de acum 96 de ani când stânga şi dreapta au lăsat deoparte diferenţele ideologie pentru interesul naţional, şi dacă nu este în stare să se ridice la nivelul înaintaşilor lor, trebuie să plece. Nu trebuie să separăm azi, din raţiuni politicianiste ce au unit în urmă cu 96 de ani Praporgescu, miile de soldaţi români pe Valea Oltului, la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz dar şi partidele politice atât de dreapta cât şi de stânga.
La mulţi ani, România, la mulţi ani românilor din  Vâlcea, din Moldova, din Transilvania, din Londra, din Montreal, din Sidney, din Roma, din Torino, din Barcelona, din Paris, din Afganistan, din Irak şi din toate colţurile lumii!
deputat Constantin Rădulescu,
preşedinte Executiv PSD Vâlcea